Home VestiEkonomija Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011.

Privreda evrozone ide ka najboljem tromesečju od 2011.

by bifadmin

Privreda evrozone je na putu da ostvari najbolje rezultate od početka 2011. godine, pokazuju danas objavljeni podaci.

Finansijske kompanija IHS Markit saopštila je da je njen indeks nabavki u privredi, koji meri poslovne aktivnosti u proizvodnim i uslužnim sektorima, u novembru za evrozonu porastao na 57,5 poena s 56 poena prethodnog meseca. Svaka vrednost iznad 50 ukazuje na rast, a sada je taj indeks na najvišem nivou od aprila 2011. godine.

Glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson, rekao je da „biznis cveta“ i da se radna mesta stvaraju po najvećoj stopi od početka milenijuma.

Privredni rast evrozone u četvrom kvartalu mogao bi da bude 0,8 odsto, rekao je on, dodajući da bi time bila zaokružena „najbolja godina u deceniji“.

I pre ovog istraživanja, evrozona je bila na putu ka najvećem rastu u poslednjih 10 godina. Ranije ovog meseca, Evropska unija je podigla svoju prognozu privrednog rasta evrozone na 2,2 odsto, što je najviše od 2007. godine.

Obim oporavka evrozone iznenadio je mnoge ekonomiste.

Početkom godine mnogi su strahovali da bi evrozona, već uzdrmana referendumskom odlukom Velike Britanije da izadje iz Evropske unije, s brigama oko evra i nizom bitnih izbora mogla biti pred teškim vremenima. Iako nejasnoće oko Bregzita i dalje postoje, kriza u Grčkoj je izgleda suzržana, dok populistički političari nisu uspeli, kako su strahovali ekonomisti, da ostvare veći uspeh na izborima, posebno u Francuskoj.

Pročitajte i ovo...