Home VestiPolitika i društvo Rumuni protestuju zbog novih fiskalnih mera

Rumuni protestuju zbog novih fiskalnih mera

by bifadmin

Više od hiljadu ljudi protestovalo je u Bukureštu zbog uvođenja novih fiskalnih mera među kojima je i ona da će zaposleni morati da plaćaju doprinose za socijalno osiguranje koje su do sada plaćali poslodavci.

Rumuni se naime opravdano plaše da će to negativno uticati na visinu njihovih neto zarada. Međutim, vladajuća koalicija ubeđuje javnost da će ova mera pozitivno uticati na ekonomiju, a da će koristi od nje imati i poslodavci i radnici.

Ministar finansija Ionut Misa pak ističe da će nove mere pre svega ograničiti multinacionalnim korporacijama izvoz kapitala iz Rumunije, tj. primorati ih da plaćaju svoje obaveze u ovoj zemlji. I on i premijer Mihai Tudose smatraju da protivljenje novim fiskalnim merama podstiču velike međunarodne kompanije kojima ne odgovaraju nova pravila. Premijer je čak javno optuživao neke od stranih banaka jer su dozvolile svojim zaposlenima da tokom radnog vremena idu na protest, prozvavši za istu konspirativnu radnju i Dačiju, koja je sada u francuskom vlasništvu. Zvuči poznato? Izgleda da će na ovim prostorima još dugo za sve narodne nedaće biti krivi “strani plaćenici” i “domaći izdajnici”, a nipošto vlast koja donosi i sprovodi zakone.

Pročitajte i ovo...