Home VestiEkonomija Švajcarski franak 8% slabiji nego pre godinu dana

Švajcarski franak 8% slabiji nego pre godinu dana

by bifadmin

U poslednjih godinu dana, polako ali sigurno, švajcarski franak slabi u odnosu na evro, a najvažniji razlog slabljenja je značajna precenjenost švajcarske valute.

Zbog statusa sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, na početku finansijske krize CHF je počeo naglo da jača. U narednim godinama, zbog bankrota Grčke, ali i rata u Ukrajini, franak je, po mnogim parametrima, postao najprecenjenija valuta na svetu. To je počelo stvarati probleme poput pada izvoza i straha od deflacije, što nije dobro za zaposlenost i ekonomski rast.

Zbog toga je Švajcarska centralna banka (SNB) godinama namerno održavala kurs na željenom niovu, ali taj poduhvat je postao preskup. Zbog toga je bez najave prekinut, što je uzrokovalo dodatno naglo jačanje CHF početkom 2015. godine. Ipak, predstavnici SNB su i dalje u svim javim nastupima govorili da je franak ekstremno precenjen te da oni rade na tome da ga oslabe.

Čini se da je aktivnost SNB-a u poslednjih godinu dana napokon počela da pruža rezultate. Dodatni faktor koji je doveo do slabljenja CHF je popravljanje ekonomske situacije u Evropi, zbog čega je pao interes za držanjem kapitala u “sigurnom utočištu” kao što je švajcarska valuta.

Hoće li CHF nastaviti da slabi?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će franak nastaviti da slabi, jer se kurs EUR/CHF i dalje nalazi ispod nivoa koji bi švajcarska centralna banka htela. Verbalnim i tržišnim intervencijama će SNB verovatno kad-tad uspeti da dobede kurs na prihvatljiv nivo na kome će franak biti slabiji nego sada.

Ekonomska situacija u Evropi, ali i u globalu, trebalo bi da se i dalje popravlja, a u takvoj situaciji franak ima tendenciju slabljenja. U roku godinu ili dve CHF u odnosu na EUR može postati još 5-10% slabiji.

Pročitajte i ovo...