Home VestiIT i nauka eDepo: Softverska podrška za upravljanje otpadom

eDepo: Softverska podrška za upravljanje otpadom

by bifadmin

Ekološka osvešćenost kompanija je goruća tema na globalnom nivou, pa i kod nas. U Srbiji se ovaj segment uređuje Zakonom o zaštiti životne sredine koji, između ostalog, propisuje i način na koji se mora upravljati otpadom kako bi se „sprečili, kontrolisali, smanjili i sanirali svi oblici zagađivanja životne sredine“.

Kao pomoć preduzećima koja se klasifikuju kao proizvođači otpada, firma Extreme je razvila specijalizovano softversko rešenje eDepo koje ima zadatak da pruži podršku pri upravljanju otpadom.

Naime, za proizvođače otpada je zakonom propisana obaveza detaljne evidencije upravljanja otpadom, kao i kreiranje dnevnih i godišnjih izveštaja koji sadrže detalje o: vrsti i količini otpada, lokaciji na kojoj je kreiran, načinu transporta, načinu zbrinjavanja itd.. Rešenje eDepo omogućava da se sve ove informacije vode na jednom mestu, i da se pomenuti izveštaji kreiraju automatski, nasuprot uobičajenom „ručnom“ načinu koji podrazumeva konsolidovanje velike količine podataka iz mnogobrojnih Excel tabela kreiranih na različitim lokacijama.

„Kako se u praksi već pokazalo, eDepo je jedno od onih softverskih rešenja čija upotreba odmah po implementaciji daje vidljive rezultate – izveštaj se više ne pravi danima, već sa par klikova, a informacije o stanju otpada i svim ostalim detaljima su dostupne u svakom trenutku“, kažu iz firme Extreme.

Pročitajte i ovo...