Home VestiIT i nauka Global Invation Index 2017 izveštaj: Srpske kompanije bi trebalo da razvijaju kapacitete za inovacije

Global Invation Index 2017 izveštaj: Srpske kompanije bi trebalo da razvijaju kapacitete za inovacije

by bifadmin

Kompanije u Srbiji osim saradnje sa startapovima, treba da razvijaju interne kapacitete za inovacije, poručio je danas svetski ekspert za inovativne sisteme dr. Draško Drašković na predstavljanju Global Inovation Index-a 2017. Ovo je ujedno bio prvi put da Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub u našoj zemlji organizuje predstavljanje pomenutog izveštaja, koji na globalnom nivou izlazi od 2007. godine i rangira inovativnost država i njihovih ekonomija. U publikaciji su kao prednost Srbije detektovani ljudski resursi i klasteri uspešnih ICT i poljoprivrednih-agritech kompanija.

Osim toga, “potrebno je negovati kulturu preduzetništva fleksibilnije unutar kompanija (intrapreneurship). Kompanije treba da prihvate kulturu otvorenosti, budu, manje zabrinute za intelektualnu svojinu i podrže koncept otvorene inovacije. Uloga privatnog sektora treba da bude ključna u pružanju podrške preduzetnicima” rekao je tim povodom Drašković.

“Kao tim centra za inovacije ICT Hub važno nam je da domaćem tržištu približimo značaj inovacija koje su sve prisutnije, a jedan od načina je između ostalog i organizacija predstavljanja Globalnog indeksa inovacija za 2017. Ovaj izveštaj može da posluži za donošenje konkretnih mera kako bi poboljšali kapacitet za inovacije i stvorili okruženje koje podržava istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda” istakao je Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub.

Ovogodišnji GII bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi, pa je tako ova tema obrađena i kroz panel diskusiju na kojoj su pored dr. Draška Draškovića govorili: Jovana Tomić, lider centra za inovacije i razvoj prehrambenih proizvoda kompanije Desing, Goran Pitić, profesor ekonomije FEFA fakulteta, Marija Desivojević Cvetković, potpredsednik kompanije Delta Holding. Partner događaja je bio USAID Projekat za konkurentnu privredu.

„Zahvaljujući velikom potencijalu domaće poljoprivredne i prehrambene industrije ali i brzom tehnološkom razvoju i savremenom načinu poslovanja, otvara se prostor za ukrštanje ovih delatnosti. ICT tehnologije igraju značajnu ulogu za dalju budućnost poljoprivrednika, pre svega umrežavanjem mladih sa svetom agrobiznisa u kom bi imali priliku da izgrade modernu i izazovnu karijeru“, izjavio je Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu. On je potvrdio da će Projekat pomoći ovu granu privrede primenom ICT tehnologija i uključivanjem mladih, obrazovanih i kreativnih ljudi. Sistemskim prisupom Projekat će pružati podršku jačanju konkurentnosti srpske prehrambene industrije. To znači uspostavljanje partnerskih odnosa sa javnim i finansijskim institucijama, obrazovnim sistemom, poslovnim asocijacijama, organizacijama, hub-ovima, razvojnim agencijama, distributivnim preduzećima radi stvaranja sistema podrške srpskim preduzećima.

Izdavači su Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki univerzitet Cornell i INSEAD biznis škola iz Pariza. Svaka država je vrednovana na osnovu 81 indikatora, koji analiziraju političko okruženje, obrazovanje, infrastrukturu, biznis sofisticiranost, tržišnu sofisticiranost itd.

Pročitajte i ovo...