Close
/ IT i nauka / Holanđani proizvode prvi “etički telefon”
BiF Analize Čitajte B&F online

Holanđani proizvode prvi “etički telefon”

Redakcija BIF on 13/12/2017 - 12:33 in IT i nauka, Slajder

This post has already been read 819 times!

Holandska kompanija Fairphone je 2013. godine lansirala prvu seriju “etičkih telefona” – uređaja čija proizvodnja minimalno šteti ljudima i životnoj sredini, bez upotrebe sirovina krvavo zarađenih u sukobima u Africi, i mimo azijskih fabrika u kojima se krše radna prava.

Proizvodnja pametnih telefona je inače veoma kontroverzno pitanje. Javna tajna je da se velike kompanije vode profitom a ne humanističkim motivima, te se u svojoj borbi za zaradu često ne drže ni elementarnih zakonskih odredbi o poštovanju radnih i ljudskih prava, kada im je to dozvoljeno. A dozvoljeno im je upravo u zemljama kojima je najveći ekonomski potencijal jeftina radna snaga.

Primera radi, dva najveća proizvođača smartfonova, Apple i Samsung, uprkos velikom uspehu na globalnom tržištu i ogromnim količinama novca koje su zaradili, ipak nisu značajno poboljšali uslove za rad u svojim azijskim fabrikama. Pre dve godine Samsung je bio prisiljen da osnuje fond u vrednosti 78 miliona evra za obeštećivanje zaposlenih kod kojih je otkriveno više od dvesta slučajeva leukemije. Huawei, treći najveći proizvođač, optužen je za korišćenje dečjeg rada i 2014. godine je morao da zatvori jednu svoju fabriku. Ovaj spisak je mnogo duži i uključuje i uništavanje prirode i radikalno zagađivanje afričkih država u kojima se kopaju sirovine za pravljenje telefona.

Baš zato je Fairphone odlučio da napravi telefon od sirovina čije vađenje ne finansira paravojske u Kongu a sklapanje se ne odvija u kineskim fabrikama za eksploatisanje ljudi. Telefon se proizvodi u Evropi, i traje duže od uobičajenih – ima čak i pristupačne rezervne delove tako da se ne mora bacati posle prvog kvara. Reciklira se u Gani.

Od proleća 2013. prodato je 60.000 primeraka etičkog telefona, a u leto 2015. predstavljen je i novi model ovog uređaja, sa ciljem da se prodaje u broju od 100.000 godišnje.

Fairphone je na dobrom putu da postane “pravedan” telefon ali još uvek to nije. Više o ovome možete pročitati na sajtu http://lemondediplomatique.hr.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *