Home VestiEkonomija Prvo u banku pa na ostavinsku raspravu

Prvo u banku pa na ostavinsku raspravu

by bifadmin

Kada banka ima pravo da obračuna zateznu kamatu u slučaju da je korisnik bankarskog proizvoda preminuo i šta kaže zakon, istražuje finansijski portal Kamatica.

“Nakon smrti majke uredno smo banci odneli umrlicu i objasnili da će dug preuzeti onaj ko se bude prihvatio nasleđa nakon ostavinske rasprave. Ostavinska još nije završena, odnosno još nismo dobili rešenje, ali je banka u međuvremenu poslala dopis izvršiteljima za naplatu duga plus zatezne kamate od trenutka prijave smrtnog slučaja, pa do trenutka uručenja dopisa“, kaže neimenovani sagovornik Kamatice.

U vezi sa ovim slučajem obratili smo se beogradskom advokatu Marku Stankoviću, koji objašnjava da naslednici stupaju u prava (i obaveze) ostavioca trenutkom smrti.

„U tom smislu, relevantna je činjenica smrti, a ne donošenja ili dostavljanja ostavinskog rešenja. Na ovaj način ostvaruje se potpuni kontinuitet između ostavioca i naslednika u pravnom smislu, a na potraživanje banke u vidu zatezne kamate ne utiče to da još nije primljeno ostavinsko rešenje i banka ima pravo da zaračunava kamatu“, dodaje Stanković.

Ovo je samo jedan od slučajeva, gde se naslednici neprijatno iznenade kada po okončanju ostavinske rasprave dobiju i dopis banke koja potražuje dug pokojnika uvećan za zateznu kamatu.

„Na kraju, ako niste nasledili imovinu, nećete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Takođe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasleđene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika biće ograničena vrednošću nasleđene imovine“, kaže za Kamaticu advokat Stanković.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...