Home VestiEkonomija Šta Trampova poreska reforma znači za finansijska tržišta?

Šta Trampova poreska reforma znači za finansijska tržišta?

by bifadmin

Iduće nedelje američki kongres i senat glasaće o promenama u američkom poreskom sistemu, koje je predložio predsednik Trump. Budući da je poreski sistem vrlo važan faktor profitabilnosti kompanija i ima veliki uticaj na imovinsko stanje građanstva, promene, ukoliko budu izglasane, sigurno će se odraziti na finansijskim tržištima.

O kakvim se promenama radi?

Pojednostavljeno rečeno, od novog poreskog plana više koristi će imati bogati nego siromašni. Naime, Tramp želi da smanji poresku stopu na dobit kompanija s 35% na 21%, čime će kompanijama i njihovim vlasnicima ostajati više novca. Smanjuju se i poreske stope na plate, zbog čega bi prosečna američka porodica godišnje plaćala 2.000 dolara manje poreza nego do sada.

Poreske olakšice i pomoć pri plaćanju zdravstvenog osiguranja biće značajno smanjene, na osnovu čega bi čak 13 miliona Amerikanaca moglo prestati da plaća zdravstveno osiguranje. Sveukupno, u idućih 10 godina, prihodi državnog budžeta bi zbog izmena mogli biti smanjeni za 1.500 milijardi dolara.

Hoće li promene biti izglasane?

Tramp je imao mnogo problema u skupljanju podrške za novi poreski plan. Neki zastupnici Republikanske stranke nisu pristajali na poreske olakšice za bogate ukoliko se ne uvedu programi pomoći za siromašne porodice. Osim toga, republikanska većina u kongresu je vrlo tanka, pa ukoliko neki od kongresmena zbog bolesti ne budu mogli da učestvuju u glasanju, izmene ne bi bile izglasane. Tramp je na kraju pristao na zahteve pojedinih zastupnika i po svemu sudeći, iduće nedelje će imati dovoljno ruku za izglasavanje novog poreskog zakona.

Kakav će uticaj imati na akcije i kurs USD?

Zbog sve veće verovatnoće da će zakon proći, vrednost akcija ameriških kompanija su rasle cele prošle nedelje, a berzanski indeksi su petak završili na najvišim nivoima u istoriji. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a, SP500 indeks vredi 2672,00 boda, što je 18,2% iznad nivoa na kojem se nalazio na početku godine. Ukoliko zakon bude izglasan, za očekivati je da će cene akcija nastaviti da rastu. Naime, kompanijama će ostajati više novca, a zbog većeg iznosa novca koji će na raspolaganju imati prosečna porodica, prihodi kompanija bi takođe trebali da rastu. Ostali razlozi za rast akcija tokom narednih nedelja i meseca su popravljanje ekonomske situacije u SAD i tradicionalni optimizam na berzama tokom decembra.

Kada je u pitanju američki dolar, izglasavanje poreske reforme bi trebalo dovesti do većeg interesa za kupovinu ove valute. Jedna od mera novog zakona biće niska poreska stopa za vraćanje američkog kapitala koji se trenuto nalazi u poreskim oazama, a po nekim procenama radi se o hiljadama milijardi dolara. Ukoliko se kapital počne vraćati, mogao bi dovesti do bržeg rasta stope inflacije u SAD i dizanja kamatnih stopa, što je po pravilu dobro za kurs valute. No, treba imati na umu da je dolar po mnogim parametrima još uvek precenjen, stoga je upitno hoće li poreska reforma dovesti do većeg interesa za kupnju američke valute nego što će biti interes za njenu prodaju. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će Trampova reforma tokom 2018. godine dovesti samo do usporavanja slabljenja dolara u odnosu na evro, funtu i ostale svetske valute. Tokom 2017. godine, dolar je u odnosu na evro oslabio približno 11%, a u narendim mesecima mogao bi nastaviti da slabi bez obzira na novi poreski zakon.

Pročitajte i ovo...