Home VestiEkonomija Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji obeležilo pet godina postojanja

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji obeležilo pet godina postojanja

by bifadmin

U prostorijama Italijanskog instituta za kulturu, održana je godišnja skupština Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji, Konfindustrija, a ovo značajno poslovno udruženje tako]e je obeležilo pet godina aktivnog delovanja i postojanja u Srbiji.

Predsednik Konfindustrje Srbije Erik Košuta se u svom obraćanju osvrnuo na razvojni put ovog udruženja u Srbiji i informisao veliki broj prisutnih gostiju, među kojima su bili i predstavnici više od 150 članica ovog udruženja, o planovima Konfindustrije za nastavak uspešnog angažovanja ovog udruženja koje već pet godina ima jednu od ključnih uloga u procesu unapređenja bilateralne i privredne saradnje između Italije i Srbije. Košuta je dodao da je, iako osnovana pre 5 godina u Srbiji, Konfindustrija u kratkom periodu načinila džinovske korake o čemu svedoče brojne aktivnosti i rezultati postignuti zahvaljujući timskom radu i konstantnoj podršci članova udruženja kao i srpskih i italijanskih institucija. „Konfindustrija Srbija je mlado udruženje koje je u središte svojih aktivnosti postavilo mlade ljude i to pre svega tokom 2017. godine u okviru inicijative “Godina otvorenih vrata italijanske industrije”. Reč je o projektu koji “Confindustria” realizuje u Italiji već 16 godina unazad, a projekat je zaživeo i u Srbiji zahvaljujući firmama članicama Konfindustrije kao i ambasadi Italije“, rekao je Košuta i dodao da s ponosom ističe da je Konfindustrija Srbija među prvima na Balkanu uvela ovu dobru praksu. „Glavnu potporu u ovoj inicijativi smo pronašli u Ministarstvu obrazovanja Republike Srbije“, istakao je Košuta i zahvalio se ovom prilikom pomoćnici ministra obrazovanja Gabrijeli Grujić koja je, lično propratila svaki korak ove inicijative pružajući svoju bezrezervnu podršku. „Počev od novembra 2016. italijanske kompanije u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Velikoj Plani i Beogradu su otvorile svoja vrata mladima i upoznale ih sa načinom poslovanja savremenih kompanija a ovaj projekat je pokrenuo neposredan dijalog sa obrazovnim institucijama, ostvario uticaj na školske programe i uspostavio upravo preko udruženja “Confindustria” njihovu komunikaciju sa privrednim subjektima i lokalnim administracijama“.

Košuta je rekao da je Konfindustrija upravo iz tog razloga veoma ponosna što je na poziv Ministarstva prosvete sarađivala sa radnom grupom koja je bila zadužena na izradi zakona o dualnom obrazovanju“. Košuta je zaključio rečima da je Italija najvažnija izvozna destinacija Srbije te da je italijanski izvoz zabeležio je rast od 7,7 odsto u periodu od januara do jula ove godine. „Srbija je ključni politički faktor u regionu, angažovana na jačanju mira i stabilnosti i o tome svedoče kako aktuelna vlada Ane Brnabić tako i prethodne vlade na čelu sa aktuelnim predsednikom države, Aleksandrom Vučićem, koji ovo pitanje smatra političkim prioritetom. Ova dva aspekta, politički i ekonomski, su međusobno nerazdvojno povezani: nema investicija tamo gde nema stabilnosti i bezbednosti i Konfindustrija ima čast da svojim aktivnostima doprinese daljem pozitivnom trendu privrednih odnosa Italije i Srbije,“ naglasio je Košuta.

Fokus delovanja udruženja Konfindustrija će u narednom periodu, pored kontinuiranih nastojanja za dalje uspešno pozicioniranje udruženja i aktivnosti vezanih za što efikasniju saradnju italijanske i srpske privrede, biti na dugoročnim planovima koji će ostaviti značajan trag pre svega na polju jačanja saradnje obrazovnog sistema i privrede u Srbiji i ulaganja u mlade, kao i na procese proizvodne i upravljačke digitalizacije.

Povodom pet godina postojanja Konfindustrije, na večerašnjoj svečanosti dodeljene su nagrade u četiri kategorije uspešnim kompanijama članicama, uglednim pojedincima i institucijama.

Nagrada za najveći doprinos razvoju privredne saradnje Italije i Srbije za period od 2012–201
Nagrade za društveno odgovorno poslovanje

Nagrada za opštinu u Srbiji sa najboljim poslovnim ambijentom po izboru italijanskih privrednika
Posebna priznanja za kompanije članice Udruženja Konfindustrija, pojedince i institucije (kompletan spisak laureata u prilogu saopštenja).

O udruženju Konfindustrija: Confindustria, kao generalna konfederacija italijanske industrije u Italiji postoji od 1910. godine. Početkom dvehiljaditih, kada su italijanske investicije van granice Italije počele da bivaju se brojnije i sve krupnije, javila se potreba i za udruživanjem italijanskih kompanija u onim zemljama gde su te investicije najznačajnije – prve međunarodne kancelarije Konfindustrije nastale su u Rusiji, zatim u Rumuniji i Bugarskoj, a od 2012. ovo udruženje zvanično je osnovano i u Srbiji. Mreža udruženja Konfindustrije na prostoru jugoistočne Evrope sve je jača – federacija Confindustria Est Europa pored Konfindustrije Srbija, okuplja i Konfindustriju Rumunija, Konfindustriju Bugarska, Konfindustriju Albanija, Konfindustriju Bosna i Hercegovina, nedavno je formirana i Konfindustrija Makedonija, a u pripremi je i Crna Gora. Zbog dobre logistike i povezanosti sa Italijom, ali i zbog stabilnog političkog ambijenta, Srbija je i dalje veoma interesantna italijanskim privrednicima.

Pročitajte i ovo...