Home VestiEkonomija U Beču se izbeglicama nude programi za preduzetništvo

U Beču se izbeglicama nude programi za preduzetništvo

by bifadmin

Služba zapošljavanja i Privredna agencija Beča azilantima iz Sirije nude radionice za osnivanje preduzeća. Prema informacijama iz ove dve ustanove među muškim izbeglicama ima dosta stolara, a puno žena je osposobljeno za krojačice.

Od studenta ekonomije do vlasnika prodavnice slatkiša – dvadesetsedmogodišnji Sirijac Hisham Hawat izbegao je 2014. godine iz Damaska a već na leto 2017. godine otvorio sopstveno preduzeće u Beču. Tokom 2017. godine 250 azilanata učestvovalo je na radionicama za osnivanje preduzeća bečke Službe zapošljavanja a njih 80 na radionica koje je organizovala Privredna agencija. Od 2015. godine Privredna agencija nudi radionice na arapskom i farsi jeziku.

„Imamo dosta stolara koji dolaze kod nas, takođe dosta njih iz oblasti gastronomije. Mnogi se nadaju uspehu u oblasti pekarske industrije a među ženama ima dosta krojačica“, kažu u Bečkoj privrednoj agenciji.
U Službi zapošljavanja procenjuju da oko 15 odsto učesnika po završetku programa „Step2Business“ započnu sopstveni posao.

Pročitajte i ovo...