Home VestiEkonomija Unikredit: U Srbiji rast kreditiranja u 2018. godini

Unikredit: U Srbiji rast kreditiranja u 2018. godini

by bifadmin

Očekuje se da će ekonomsko okruženje u kojem posluju banke u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) ostati povoljno u 2018. godini, navodi se u studiji o bankarskom sektoru u Centralnoj i Istočnoj Evropi u 2018. godini eksperata Unikredit banke.

Prema procenama ove banke u budućnosti se očekuje nastavak čvrstog rasta BDP-a u većini zemalja (oko 3 posto ili više), ali uz odredjeno umereno smanjenje rasta u 2018. i 2019.

Premda će se rast kreditiranja verovatno donekle usporiti u zemljama koje su imale najviše stope rasta tokom poslednje dve godine, očekuje se da će se on povećati u zemljama koje su do sada zaostajale.

Rast kreditiranja je očekivan naročito u Madjarskoj, Sloveniji i Srbiji, odredjeno usporavanje u rastu kreditiranja očekivano je u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji i Turskoj, dok će se u ostalim zemljama stope rasta zadržati na trenutnom nivou.

Procene govore i da je smanjenje stopa nenaplativih kredita jedan je od najizraženijih trendova u Centralnoj i istočnoj Evropi tokom poslednje tri godine, pa se u skladu sa tim očekuje da će se nastaviti.

Poboljšanje u ovom segmentu delimično je rezultat prodaje nenaplativih kredita, bolje naplate i ekonomskog oporavka, naročito u Rumuniji, Madjarskoj, Srbiji i Sloveniji.

Poboljšano upravljanje rizicima će ograničiti prilive novih nenaplativih kredita.

„U 2017. godini bankarski je sektor bio profitabilan u svim zemljama drugu godinu za redom“, rekao je Karlo Vivaldi, direktor UniCreditove Divizije za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi.

„Uz očekivani rast BDP-a u 2018/2019. od preko 3% u gotovo svim zemljama, predviđamo dobre okolnosti za nastavak rasta regije“, naveo je on.

„Povoljno okruženje pogodovaće razvoju bankarskog poslovanja u regionu“, dodao je Mauro Djordjo Marano, koordinator za CIE u Odeljenju strateških i korporativnih istraživanja.

„Centralna i istočna Evropa pruža jedinstvene mogućnosti, s obzirom na rastuću imovinu domaćinstava, kao i sve veće potrebe za savetodavnim i investicijskim proizvodima, ali i štednim“, zaključio je Marano.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...