Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Javna ponuda akcija

B&F reč nedelje: Javna ponuda akcija

by bifadmin

Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO). Debitant u emitovanju akcija na ovaj način biće kompanija „Fintel energija” a. d., ćerka-firma kompanije „Fintel energija” S.p.A.

Da podsetimo, IPO pruža mogućnost preduzećima da pribavljaju dodatni kapital preko mehanizma primarnog tržišta. Na taj način kompanije prelaze u javno otvoreno akcionarsko društvo a vrednost njihovog kapitala se izražava kroz broj i vrednost akcija.

 

Javna ponuda akcija 2

 

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je povodom ove objave rekao da se već devet meseci radi se na IPO procesu za pomenutu energetsku kompaniju. „Fintel energija” inače planira da putem javne ponude akcija prikupi 15 miliona evra od institucionalnih i pojedinačnih investitora, a novac će biti iskorišćen za izgradnju vetroparka „Košava”, kapaciteta 117 MW, kao i drugih projekata koji su u razvoju.

Za prvu fazu izgradnje vetroparka “Košava” potrebno je 124 miliona evra, kako bi do kraja 2018. godine bilo postavljeno 20 vetrenjača ukupne snage 69 megavata, koje bi električnom energijom snabdevale 40.000 domaćinstava.

 

Javna ponuda akcija

 

Iz Berze izražavaju nadu da će ova odluka motivisati i institucionalne i individualne investitore da u vreme ekstremno niskih kamatnih stopa svoj novac ulože na berzi. Krneta smatra da je potencijal tržišta kapitala Srbije ogroman i u najvećoj meri neiskorišćen jer „nijedna privatizacija nije sprovedena izlaskom firme na berzu, niti je neka kompanija prikupila potreban kapital ponudivši deo akcija na prodaju, što je uvek najpovoljniji način da se dođe do potrebnih para”.

Beogradska berza je, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počela projekat „Serbia IPO Go”, koji je usmeren na promociju i pomoć u realizacij IPO u sektoru privatnih kompanija. Cilj ovog projekta je, prema rečima direktora Berze, da barem dve-tri kompanije početkom naredne godine objave IPO ili počnu pripreme.

U medijima je međutim ova vest odjeknula u jednom trenutku da bi potom vrlo brzo nestala sa radara.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...