Home VestiEkonomija Direktne strane investicije u Srbiji povećane za 12,9% na godišnjem nivou

Direktne strane investicije u Srbiji povećane za 12,9% na godišnjem nivou

by bifadmin

Dun & Bradstreet, najveća bonitetna kuća na svetu, u januarskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom. Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija, Albanija i Rumunija. Bolji rejting u regionu ima Slovenija koja je okarakterisana kao zemlja blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja veoma visokog rizika.

Podaci za Q1-Q3 2017. godine pokazuju da su direktne strane investicije u Srbiji povećane za impresivnih 12,9% na godišnjem nivou, što implicira ukupni priliv u 2017. godini od 2,1 milijarde evra, odnosno oko 40% ukupnih direktnih stranih investicija u regionu zapadnog Balkana prošle godine. Snažan rast investicija rezultat je dva glavna faktora. Prvi je jačanje evropske ekonomije što je osnažilo poverenje investitora i pokrenulo ekspanziju investicija na periferiji Evropske unije, naročito u proizvodnju. Drugi razlog su uloženi napori u privlačenje direktnih stranih investicija pomoću promotivnih aktivnosti, reforme komercijalnog okruženja i investicionih paketa prilagođenih za velike strane kompanije.

Prema izveštaju Svetske banke o poslovanju za 2018. godinu (Doing Business 2018 report), Srbija sada ima treće najbolje komercijalno okruženje na Balkanu (posle Makedonije i Kosova) i nalazi se na 43. mestu na svetu, što je napredak u odnosu na 47. mesto pre godinu dana i 91. mesto pre tri godine. Oblasti u kojima je Srbija ostvarila najbolje rezultate su izdavanje građevinskih dozvola (10. mesto na svetu) na osnovu niskih troškova i malog učešća birokratije; i prekogranična trgovina (23. mesto) na osnovu niskih troškova uvoza i izvoza kontejnera. Takođe, napredak je ostvaren kod sledeća tri indikatora: pokretanje firme, prijava imovine i izvršenje ugovora, budući da su procedure postale jeftinije, brže ili i jedno i drugo. U ovom kontekstu, jedina oblast gde postoje ozbiljni nedostaci jeste dobijanje priključka za električnu energiju (96. mesto), jer je to naporan proces koji traje četiri meseca i košta oko 12.500 dolara.

Radovi na brzoj prugi koja povezuje Beograd i Budimpeštu su konačno otpočeli na deonici dužine 34,5 kilometara između Beograda i Stare Pazove. Radove finansira kineska Exim banka a izvode dve kineske kompanije pod pokroviteljstvom kineske Vlade kao deo inicijative „Pojas i put“ („Belt and Road“ Initiative). Krajnji cilj je uspostavljanje brze pruge između luke Pirej u Grčkoj, koja je u vlasništvu China Ocean Shipping Company, i tržišta zapadne Evrope kojom će kineski izvoznici moći da prevoze svoju robu. Srbija će moći da koristi ovu prugu po njenom završetku 2023. godine za izvoz svojih proizvoda i pored povećane proizvodnje dobara kineskih kompanija koje su uspostavile svoje poslovanje u zemlji.

Beogradsko preduzeće Bisnode je ekskluzivni zastupnik bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B) u našoj zemlji.

Pročitajte i ovo...