/ Ekonomija / MMF: Srbija uspešno sprovela trogodišnji aranžman, potreban nastavak reformi
BiF Analize Čitajte B&F online

MMF: Srbija uspešno sprovela trogodišnji aranžman, potreban nastavak reformi

Redakcija BIF on 22/02/2018 - 14:43 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 272 times!

Srbija je uspešeno sprovela trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF) koji ističe 22. februara, ali je to samo prvi korak u izgradnji snažne i dinamične ekonomije, sposobne za globalnu konkurenciju, navodi se u danas objavljenom izveštaju MMF-a povodom završetka aranžmana.

“Program je završen znatno uspešnije od očekivanja, nadmašujući mnoge od makroekonomskih ciljeva”, rekao je šef tima MMF-a za Srbiju Džejms Ruf i dodao da je “Srbija uspela da se izvuče iz rupe” i da posle višegodišnje stagnacije u vreme globalne ekonomske krize ponovo beleži rast uz povećanje investicija i zapošljavanja.

“Puno toga je započeto na transformaciji zemlje u zrelu tržišnu ekonomiju, te reforme treba produbiti kako bi Srbija dostigla svoj maksimalni potencijal”, preporučio je Ruf.

U izveštaju MMF je navedeno da je pohvalno što je Srbija u 2017. godini imala budžetski suficit, što je ekonomsko poverenje vraćeno i povećana ulaganja domaćih i inostranih investitora.

Takođe je pohvaljena stabilnost bankarskog sistema, smanjenje nivoa problematičnih kredita kao i smanjenje nezaposlenosti.

Predloženo je da Srbija ojača i svoje institucije kako bi podržala rast vođen privatnim sektorom, kao i reforme poreske administracije i javnih usluga, pre svega zdravstva i školstva.

“Razvoj finansijskog tržišta mora da prati šira upotreba dinara umesto evra”, preporuka je MMF-a, kao i da se radi na smanjenju sive ekonomije i reformi državnih preduzeća.

Ocenjeno je da je Srbija restrukturirala svoju neefikasnu železničku kompaniju, uvela bolju naplatu duga u glavnim preduzećima za električnu energiju i gas i uspešno privatizovala Smederevsku železaru i mnoga druga preduzeća u državnom vlasništvu.

“Sektori kojima su najviše potrebne ferorme su rudarski i petrohemijski kompleks: kompanije kao što su rudnik uglja Resavica, bakarni kompleks RTB Bor i petrohemijski proizvođači Petrohemija, MSK i Azotara”, ocenio je MMF i ukazao da je potrebna privatizacija ili reforma i nekoliko finansijskih institucija, poput Poštanske štedionice, Komercijalne banke i Dunav osiguranja.

Za bolje poslovno okruženje neophodno je, po oceni MMF, pored poreske i regulatorne refome, jačanje pravosudnog sistema, ali i bolja putna, telekomunikaciona i energetska mreža, što će približiti Srbiju evopskom standardu.

Trogodišnji aranžman Srbije sa MMF-om u vrednosti 1,32 milijarde dolara dogovoren je krajem 2014. godine kada je Srbija počela da sprovodi mere fiskalne konsolidacije.

 

 

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close