Home VestiEkonomija Rusija od danas zabranjuje uvoz krušaka iz Srbije

Rusija od danas zabranjuje uvoz krušaka iz Srbije

by bifadmin

Ruska služba za fitosanitarni nadzor Roseljhoznadzor zabranila je uvoz srpskih krušaka, uključujući i uvoz kroz treće zemlje, navodi se na sajtu službe, a prenosi Sputnik.

Roseljhoznadzor je naveo da je više puta srpskoj Nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu rastinja prijavljivao da je zabrinut zbog problema sa kvalitetom ove sorte iz Srbije.

– Roseljhoznadzor od 14. februara 2018. godine uvodi vremensko ograničavanje na uvoz svežih krušaka iz Srbije u Rusiju, uključujući i uvoz preko treće strane, do održavanja razgovora na ekspertskom nivou i razjašnjavanja situacije sa kompetentnim službama države – saopštili su u resoru.

Ministarstvo poljoprivrede se oglasilo povodom odluke Ruske služba za fitosanitarni nadzor da privremeno zabrani uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Oni su naveli da u februaru nije bilo izvoz krušaka na rusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar – decembar.

– Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intezivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvođača i izvoznika – istaklo je Ministarstvo.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...