Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Pruga Beograd – Zagreb

B&F reč nedelje: Pruga Beograd – Zagreb

by bifadmin

U prethodnom periodu postpisan je Memorandum o razumevanju u unapređenju železničkog saobraćaja, kojim je predviđena rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb. Po završetku sređivanja ove železničke infrastrukture vozovi bi između dve prestonice trebalo da se kreću brzinom od 160 kilometara na sat, što bi putovanje skratilo sa 7,5 sati na nešto više od tri sata. U staroj Jugoslaviji je inače ova razdaljina prelažena i za četiri do 4,5 sata, ali nikada za manje od toga.

 

Pruga Beograd - Zagreb 2

 

Pruga Beograd-Zagreb je duga 412 kilometara, a deo kroz Srbiju 116 kilometara. Planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci-Šid, do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Srbija bi u radove na deonici pruge na svojoj teritoriji trebalo da uloži 250 miliona evra, dok će Hrvatsku rekonstrukcija pruge na „Evropskom koridoru 10“ koštati milijardu evra. Međutim, ona bi oko 85 odsto ovih sredstava mogla da obezbedi iz EU fondova.

I Srbija gaji nade da će dobiti novac iz EU fondova za projektno-tehničku dokumentaciju, posle čega bi trebalo da budu urađeni svi planovi te da se sa rekonstrukcijom pruge započne naredne ili 2020. godine.

 

Pruga Beograd - Zagreb

 

Ovo bi, kažu stručnjaci moglo intenzivirati prevoz ljudi ali i robe, koja se za sada železnicom najviše upućuje u Budimpeštu ali se očekuje da bi i Zagreb mogao postati značajna izvozna i uvozna destinacija. Da podsetimo, i ka Budimpešti bi za nekoliko godina mogli vozovi juriti brzinom od 200 km/h na modernim prugama izgrađenim u okviru kineske inicijative „Jedan pojas jedan put“.

I Beograd-Zagreb, kao uostalom i pomenuta pruga ka mađarskoj prestonici, nije značajna isključivo za zemlje koje povezuje. Ona je naime deo panevropskog koridora 10 koji povezuje Salcburg i Ljubljanu sa Skopljem i Solunom, što znači da ima širi značaj za evropski saobraćaj.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...