Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Tužbe protiv banaka

B&F reč nedelje: Tužbe protiv banaka

by bifadmin

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav da iznos takse za obradu kredita ne treba da bude trošak građana, već banke, otvoren je prostor za ogroman broj tužbi prema bankama. Već danima se u javnosti diskutuje o tome šta bi se desilo kada bi svi klijenti tužili banke za povraćaj novca koji su im naplaćivali u vidu ove takse, jer je ona u pojedinim slučajevima išla i do neverovatnih 12 odsto od vrednosti uzete pozajmice.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” Dejan Gavrilović kaže da im pristiže sve više zahteva građana koji žele da tuže banke. On je postavio pitanje bankarima, kao i Narodnoj banci Srbije, šta se promenilo u poslovanju banke kada za jedan kredit naplati dva odsto provizije, a par meseci kasnije istom klijentu naplati 12 odsto.

 

Tužbe protiv banaka 2

 

“Pitanje na koje bismo voleli da znamo odgovor je i kako banke knjiže prihod od obrade kredita i šta knjiže na rashodnoj strani, jer tvrde da je to trošak koji imaju, pa on mora biti i na troškovnoj strani u bilansima. Takođe, zanimljivo je čuti i zašto trošak obrade kredita ne naplate korisnicima čiji zahtev za kredit nije prihvaćen. Da li je u tom slučaju banka ‘častila’ odbijenog klijenta za svoje troškove”, rekao je Gavrilović.

U poslovnim bankama imaju svoj stav o ovoj temi. Smatraju da je loše što im nije na vreme skrenuta pažnja na to da su obrade nezakonite već se sada sve radi retroaktivno.

One upozoravaju da ukidanje ove provizije neće suštinski rešiti problem dužnika, jer će banke verovatno povećati kamatne stope kako bi kompenzovale ovaj gubitak.

Njihovi predstavnici i dalje ne vide problem u postojanju pomenute takse. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita ukoliko o tome jasno obaveste klijente.

 

Tužbe protiv banaka

 

Uprkos tome što je mesecima pod lupom analitičara, cela ova zavrzlama ostala je bez jasnog zaključka – banke i dalje misle da je naplaćivanje takse za obradu kredita po zakonu, a građani suprotno. Na sudu se ipak dešava da banke pobede u prvostepenim presudama, ali se kasnije sudovi uglavnom izjašnjavaju u korist njihovih klijenata.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...