Close
/ Vesti / Kako profitirati na Trampovim carinama?
BiF Analize Čitajte B&F online

Kako profitirati na Trampovim carinama?

Američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje ispunio jedno od svojih obećanja vezanih za smanjivanje američkog trgovinskog deficita. Radi se o potpisivanju dokumenta kojim se uvodi carina na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%) u SAD, što će sigurno dovesti do pada uvoza tih metala.
Redakcija BIF on 13/03/2018 - 13:06 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 851 times!

Američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje ispunio jedno od svojih obećanja vezanih za smanjivanje američkog trgovinskog deficita. Radi se o potpisivanju dokumenta kojim se uvodi carina na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%) u SAD, što će sigurno dovesti do pada uvoza tih metala.

Budući da većinu čelika i aluminijuma SAD uvoze iz Kanade, Evropske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, protiv carina su se najviše pobunili predstavnici tih zemalja. Kasnije je Trump od carina izuzeo Kanadu i Meksiko, pa je najveći gubitnik novouvedenih carina postala EU. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je zbog toga najavio da će EU odgovoriti istim merama na uvoz džins farmerki, viskija, Harli Dejvidsona i drugih, tipično američkih proizvoda. Tramp je odmah zapretio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz evropskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat.

Ko su najveći gubitnici uvedenih carina?

Budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminijum, a ti metali čine samo mali deo troškova proizvodnje većine proizvoda, neće doći do velikog talasa poskupljenja proizvoda u SAD. Po nekim procenama, pakovanje od šest limenki piva će poskupeti samo jedan cent, dok će prosečni automobil poskupeti za samo 45 dolara. Najveći gubitnici uvedenih carina će biti evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog Thyssenkrupp-a, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 hiljada tona čelika. Na gubitku će biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput Forda, Caterpillar-a, koji proizvodi teške mašine poput buldoždera, ili Boeing-a, koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala. Cene svih navedenih akcija mogle bi u sledećim mesecima proći lošije od proseka.

Ko su najveći dobitnici?

Najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminijuma, poput US Steel Corp. i Alcoe. Naime, njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada snabdevale SAD s čelikom i aluminijumom, stoga će im prihodi i profitabilnost verovatno porasti. Takođe bi moglo doći do iznadprosečnog rasta cena njihovih akcija.

Kako profitirati na uvedenim carinama?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će u narednim mesecima rasti interes za posedovanjem akcija US Steel Corp., Alcoe i sl. pa bi zato pasivno ulaganje u ove akcije moglo biti unosno. Aktivniji investitori na finansijskim tržištima mogu primeniti sofisticiraniju strategiju berzanskog trgovanja, u sklopu koje se otvore kupovne pozicije na pomenutim akcijama, ali takođe se otvore i prodajne (short) pozicije na akcijama Forda, Caterpillara, Boeinga i sl. za koje se očekuje pad cene. Ukoliko se prognoze kretanja akcija ispostave tačnima, koristeći pomenutu strategiju ulaganja profitiralo bi se dvostruko.

Ukoliko EU odluči uvesti kontramere, a Tramp nastavi da uvodi nove carine na uvoz evropskih automobila i sl. postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmene na globalnom nivou. To bi verovatno uzrokovalo nove političke napetosti i paniku na svetskim finansijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na Forex valutnom tržištu – evro, britanska funta, australijski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švajcarski franak i japanski jen jačaju. Cena zlata takođe raste kada se pojavljuju loše vesti vezane za ekonomsku situaciju na globalnom nivu.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *