Home VestiEkonomija Posle 78 godina prvi IPO na Beogradskoj berzi

Posle 78 godina prvi IPO na Beogradskoj berzi

by bifadmin

Kompanija Fintel Energija a.d. trebalo bi, u maju ove godine, da realizuje inicijalnu javnu ponudu akcija (IPO) na Beogradskoj berzi, najavio je izvršni direktor kompanije Fintel Energia Spa i Fintel Energija a.d. Tiziano Giovannetti. Kompanija Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Energia S.p.A, čiji je direktor Tiziano Giovannetti izjavio da je velika čast biti kompanija koja će postati prvi IPO u Srbiji posle 78 godina.

Na konferenciji povodom početka kampanja „Izađi na berzu“, koju organizuje Beogradska berza u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Tiziano je naglasio da je kompanija koju osnovao pre 20 godina, Fintel Energia Group od 2010. listirana na Milanskoj berzi, delu Londonske berze.

„Vodeći se tim iskustvom mogu otvoreno da kažem da izlazak na berzu donosi dosta prednosti, omogućava stabilniju i čvršću finansijsku strukturu kompanije, a naše iskustvo može da posluži kao potencijalni reper za razvoj lokalnog tržišta kapitala“, objašnjava Tiziano.

„Kako bismo javnosti što bolje pojasnili naš potencijal, moram da napomenem da smo mi danas pionir u industriji energije dobijene iz vetra u Srbiji i prva kompanija ikada koja je finansirala, izgradila i pustila u rad sisteme za proizvodnju električne energije iz vetra. Takođe, drugi smo najveći proizvođač zelene energije u zemlji posle EPS-a i lider na tržištu među privatnim nezavisnim proizvođačima struje“, naveo je Tiziano. On je istakao da izgradnja vetroparkova podrazumeva izgradnju kompleksne i skupe infrastrukture koja traje decenijama.

Pročitajte i ovo...