Home Blogovi Strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa

by bifadmin

Strah od javnog nastupa je česta pojava. Istraživanja pokazuju da je jedan od najzastupljenijih. Ukoliko nije prisutan kod vas, siguran sam da u svom okruženju možete pronaći nekoliko osoba koje ga imaju.

Uklanjanje unutrašnjih barijera (negativnih i samosabotirajućih verovanja) je prvi korak u ostvarenju nekog cilja. Tako je na raznim životnim područjima, a tako je i u slučaju vašeg javnog nastupa – kada želite da održite uspešne prezentacije. To je logičan korak, tako da čudi da je u mnogim metodama zanemaren. Kako da ostvarite željeno ponašanje koje ćete ispoljavati, automatski, svaki put kada treba da držite prezentaciju?

Koraci promene su sledeći:

1. korak: upoznavanje i vrednovanje sopstvene unutrašnje prirode
2. korak: precizna identifikacija unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja
3. korak: uklanjanje unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja
4. korak: izgradnja identiteta uspešnog govornika (prezentatora)
5. korak: obuka o neophodnim veštinama za izvođenje uspešne prezentacije
6. korak: priprema vrhunske prezentacije
7. korak: izvođenje vrhunske prezentacije
8. korak: analiza izvođenja i koraci za poboljšanje

Gde ljudi greše? Pa, preskaču prva četiri koraka i odmah idu na obuku, jednu ili više njih, pokušavajući da na takav način, potiskujući barijere i negativna uverenja koja ih sabotiraju, da postanu uspešni govornici (prezentatori). To ne znači da su obuke koje oni pohađaju obavezno loše, već da u tom trenutku nisu za njih najoptimalnije. Očekivani rezultati na duži rok, po pravilu, izostaju, a kod osoba koje se odlučuju na ovakav vid ubrzanog, ali i neutemeljenog usavršavanja, javlja se nesigurnost, osećaj niže vrednosti, manjak realnog samopouzdanja ….
Često, nakon takvih obuka, u kratkom periodu, osoba i ako ostvari dobre rezultate, čini to preko jakog naprezanja. Obično je takvo naprezanje praćeno glavoboljama, visokim krvnim pritiskom, pojavom čira u stomaku ili iscrpljanošću i nedostatkom energije. Rezultati su vidljivi kratko vreme, a zatim se osoba vraća na svoj uobičajen način ponašanja. Po pravilu, gubitak samopouzdanja je prateća pojava. Optimalnost obuke je veoma važna za čoveka i ukoliko se preoptereti, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja u njegovoj ličnosti. To se odnosi, ne samo na obuke javnog nastupa, već i na obuke u brojnim područjima. Velika je greška zatrpati čoveka većim teretom nego što može da nosi.

Slika za tekst

Ovakvih primera ima mnogo. „Svako može da bude šampion u prodaji automobila, usluga, kompjutera, osiguranja …“ Nije baš tako. Budite oprezni prema današnjim popularnim ponudama tipa „ovo svako može sam, ako uradi ovo i ono“ … Može svako, ali nikako istim teretom – po istoj meri i po istom obimu obuke.

Upoznavanje i vrednovanje sopstvene unutrašnje prirode, precizna identifikacija unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja, kao i potpuno, trajno i bezbedno uklanjanje unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja, sastavni je deo treninga „Moć efikasne komunikacije 2018“ . Za učesnike, ova obuka predstavlja vredno i potpuno novo iskustvo.

Jedna od karakteristika treninga “Moć efikasne komunikacije 2018” je optimalnost. Trening je namenjen eliti, sadrži ekskluzivna znanja koja nisu u ovoj formi dostupna na drugom mestu, ali, istovremeno, obuka je tako koncipirana i prilagođena da je mogu pohađati i vredne rezultate ostvariti svi, bez obzira na nivo obrazovanja, broj godina i prethodna iskustva u, po nazivu, srodnim obukama. Pri čemu, svaki učesnik obuke dobija optimalnu količinu znanja koja će ga usmeriti pravim putem uspeha, a neće ga, kako volim da kažem, sa preteškim teretom na leđima izvesti na široko polje izgubljene nade.

Danas, strah od javnog nastupa i druge barijere (negativni naboj i samosabotirajuća verovanja …), koje u sebi nosite godinama, možete ukloniti trajno, potpuno i bezbedno u vremenu koje se meri minutima.

To možete učiniti već na treningu “Moć efikasne komunikacije 2018” koji vodim 12-15. aprila u Beogradu. Vaš strah od javnog nastupa neće biti umanjen već, kao što potvrđuju iskustva učesnika ranijih obuka, biće potpuno i trajno otklonjen. To ne znači da ćete u budućnosti moći da imate odlične prezentacije bez pripreme i da uspešno diskutujete o temi za koju niste kompetentni, već da ćete prilikom izvođenja prezentacije, koju ste prethodno pažljivo pripremili, imati unutrašnji mir i stabilnost, bez unutrašnjeg negativnog naboja koji vas opstruira i bez obzira na brojnost i prirodu publike kojoj se obraćate.

Autor: Dragan Savić

Pročitajte i ovo...