Home VestiPolitika i društvo Grad Beč dobio nagradu Evropske unije za mobilnost

Grad Beč dobio nagradu Evropske unije za mobilnost

by bifadmin

Nezavisni stručni žiri Evropske unije sastavljen od stručnjaka iz oblasti saobraćaja izabrao je među 2.500 gradova Beč kao najbolji grad za podsticaj ekološke mobilnosti. Pored Beča nominovani su bili Prag i Granada u Španiji.

Tokom 2017. godine Grad Beč podsticao je brojnim inicijativama i infrastrukturnim merama ekološki i multimodalni saobraćaj. Manifestacije i kampanje motivisale su Bečlije da idu pešice, voze bicikl i koriste javni prevoz za šta je Evropska komisija dodelila nagradu „European Mobility Week Award“.

Stručni žiri je posebno istakao sledeće inicijative: „Streetlife Festival“, koji je inicirala bečka Agencija za mobilnost, podsticaj za korišćenje transportnih bicikala koji je uveden 2017. godine, inicijativa „Opštinski bicikl“ kao i preuređenje trga „Getreidemarkt“. Takođe je pozitivno ocenjena raznovrsna ponuda Beča tokom Evropske nedelje mobilnosti od 16. do 21. septembra 2017. godine. U čitavom gradu građani su mogli da učestvuju na više od 50 manifestacija na temu održive mobilnosti.

Međunarodna kampanja za podsticaj održive mobilnosti – „Evropska nedelja mobilnosti“ održava se svake godine između 16. i 22. septembra. Raznim manifestacijama i akcijama u javnosti podstiče se vožnja biciklom, pešačenje i korišćenje javnog saobraćaja.

Pročitajte i ovo...