Home VestiPolitika i društvo Sindikat Sloga: Vlada Srbije priprema osnivanje preduzeća Aerodromi Srbije

Sindikat Sloga: Vlada Srbije priprema osnivanje preduzeća Aerodromi Srbije

by bifadmin

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ kritikovali su danas nameru države da „na krajnje bahat način“ preuzme Aerodrom „Konstatin Veliki“ od grada Niša i pozivali premijerku Srbije Anu Brnabić da odgovori da li je u planu osnivanje državnog preduzeća Aerodromi Srbije.

„Zbog čitave tajnosti oko ugovora o koncesiji beogradskog Aerodroma ‘Nikola Tesla’ opravdano sumnjamo da će to državno preduzeće služiti isključivo kao garant koncesionaru da u narednih 25 godina drži monopol u okviru usluga avio prevoza putnika i robe“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Prema saznanjima tog sindikata, preduzeće Aerodromi Srbije bi trebalo da objedini sve manje aerodrome u Srbiji koji bi mogli u narednom periodu da se razvijaju na osnovu „lou kost“ kompanija.

Na taj način bi se, kako ocenjuje „Sloga“, pod nadzorom države ugušila svaka dalja perspektiva da se mali aerodromi poput niškog „Konstatina Velikog“, „Ladjevaca“ kod Kraljeva, „Ponikve“ kod Užica, Vršca i drugih mesta, razvijaju na osnovu jeftinih usluga i letova.

„Najveću štetu će trpeti gradjani Srbije koji trenutno imaju priliku da se značajno jeftinije voze u odnosu na nacionalnog prevoznika i visokih aerodromskih taksi“, smatraju u sindikatu.

Od Vlade Srbije je zatraženo da odgovori šta će biti sa 2.000 radnika Aerodroma „Nikola Tesla“, budući da koncesionar tog aerodroma, francuska kompanija Vensi u Lionu ima aerodrom sličnog kapaciteta koga opslužuje svega 350 stalno zaposlenih radnika.

„Od premijerke očekujemo odgovor uz upozorenje da dobijanje stranačkih glasova na izborima ne predstavlja i blanko dozvolu za netransparentno upravljanje državnom imovinom po ličnom nahodjenju i u nekakvoj tajnosti daleko od očiju javnog interesa“, ističe se u saopštenju „Sloge“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...