Home VestiIT i nauka Tehnički napadi ponovo u fokusu povreda digitalnih prava

Tehnički napadi ponovo u fokusu povreda digitalnih prava

by bifadmin

Tehnički napadi na onlajn sadržaje ponovo preuzimaju primat u monitoringu stanja digitalnih prava i sloboda. Od 15 slučajeva povreda digitalnih prava i sloboda koje je SHARE Fondacija zabeležila u periodu januar – mart 2018, bilo je 6 slučajeva u kojima je onemogućen pristup sadržaju ili je na druge načine ugrožena informaciona bezbednost. Trend porasta pokazuje da su od početka aprila već zabeležena tri tehnička napada. Među njima su prevara građana na Fejsbuku sa platnim karticama, tehnički napad na sajt Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) sa ciljem obaranja sajta i neovlašćeni pristup nalozima organizacije “Da se zna” na Instagramu i Tviteru.

Najupečatljiviji slučaj dogodio se krajem februara, kada su nepoznati počinioci preuzeli Fejsbuk stranicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), uklonili administratore koji su upravljali stranicom i objavili neprikadan sadržaj. Tim SHARE Fondacije za prevenciju rizika po informacionu bezbednost SHARE CERT je uradio analizu incidenta i kontaktirao predstavnike Fejsbuka za Srednju i Istočnu Evropu, koji nisu reagovali povodom ovog slučaja, odnosno nisu povratili administratorski pristup zaposlenima u NUNS. Kao posledica neovlašćenog pristupa, dotadašnja Fejsbuk stranica NUNS je ugašena, te je udruženje moralo da napravi novu stranicu.

Problemi sa zaštitom podataka o ličnosti nisu se u velikoj meri isticali u ranijim periodima monitoringa, ali je od januara do marta bilo tri slučaja, od kojih je svakako najgrublja povreda objavljivanje podataka učesnika protesta u Požegi koji su korisnici socijalne pomoći. Na Fejsbuku su se pojavile prepiske, transakcije sa privatnih računa građana, njihovi zahtevi i molbe Centru za socijalni rad Požega i drugi podaci.

Da bi tehnički napadi na sajtove medija, civilnog društva i druge subjekte bili rešeni u najkraćem mogućem periodu, neophodno je pojačati kapacitete Tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal, VTK odeljenja MUP-a, kao i unaprediti odnose sa velikim stranim kompanijama u čijem su vlasništvu najpopularnije platforme. Poverenik Rodoljub Šabić je nebrojeno puta u medijima ukazao na nedopustivo loš odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti građana, što nedavni slučajevi potvrđuju.

Uloga civilnog sektora u rešavanju problema na najvećim i najpopularnijim onlajn platformama mora da bude podignuta na viši nivo, jer kada je reč o sadržajima na Fejsbuku, Tviteru ili Jutjubu, glavnu pregovaračku poziciju imaju privatne kompanije sa sedištem van Srbije i teško da policija i drugi državni organi mogu sami da sprovedu svoje zahteve. SHARE Fondacije će kroz SHARE CERT i članstvo u evropskoj koaliciji za digitalna prava EDRi nastaviti da uspostavlja direktan kontakt sa timovima platformi zaduženim za bezbednost, kako bi se zahtevi u pogledu prava korisnika iz Srbije razmotrili i efikasno rešavali.

Pročitajte i ovo...