Home Posle 5 Nova predstava Reflektor teatra: Smrt fašizmu

Nova predstava Reflektor teatra: Smrt fašizmu

by bifadmin

Reflektor teatar najavio je novu, dokumentarnu predstavu o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, čija premijera će biti održana 9. maja 2018. godine, u Ateljeu 212. Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regionu ali i u čitavoj Evropi.

U ovoj predstavi, niko neće glumiti Lolu, ali će svi govoriti o njemu i načinima na koje društvo, u kome živimo, čuva odnosno odbacuje sećanje na ovog heroja.

Zamišljena kao angažovana i edukativna, predstava nastaje kroz šestomesečni istraživački proces, koji podrazumeva niz predavanja, radionica, poseta mestima stradanja i antifašističke borbe u Beogradu, kolektivna čitanja relevantne literature, analize relevantnih filmova i knjiga. Predstava će se u velikoj meri zasnivati na građi prikupljenoj tokom procesa učenja o Loli Ribaru, njegovom bratu Jurici, njihovom ocu, njihovim drugovima i saborcima.

Edukativnu komponentu procesa, vodi Srđan Milošević, istoričar, u saradnji sa Aleksandrom Sekulovićem, podpredsednikom Saveza antifašista Srbije. U proces će biti uključeni i drugi istoričari, sociolozi, politikolozi, eksperti za humanističke nauke, reditelji, istraživači, ali i mnogi drugi, čije su porodice bile na neki način povezane sa porodicom Ribar.

O procesu rada na predstavi, snima se i dokumentarni film, u koji će biti uključena mišljenja i izjave svih stručnih saradnika. Ideja nam je da se ovako, pored predstave, napravi i relevantan film, čija je tema porodica Ribar, a glavna ideja antifašizam, među mladima danas.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst će biti pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji će učestvovati u edukativnom delu procesa.

Pročitajte i ovo...