Home VestiEkonomija Oporavak tržišta piva u Srbiji za 5,2%

Oporavak tržišta piva u Srbiji za 5,2%

by bifadmin

Prema poslednjoj analizi Ekonomskog uticaja pivskog sektora, pivarska industrija u Srbiji beleži blagi oporavak od kumulativno 5,2% za period 2015-2016, a blagi rast se beleži i u 2017. godini.

Pivarska industrija je deo prerađivačke industrije, koja je učestvovala sa 15,6% u formiranju BDP-a Srbije. Pivare u Srbiji su 89% nabavki ili 119 miliona evra potrošile u Srbiji da bi proizvele pivo. Najvažniji poljoprivredni sastojak piva, ječmeni slad, se čak u iznosu od 98% nabavlja u Srbiji, a po prvi put se u lokalnim nabavkama pojavljuje i hmelj, i to 2% ukupnih nabavki u 2015. i 9% u 2016, što predstavlja podsticaj za razvoj srpske poljoprivrede.

„U prethodne tri godine zajedničkim naporima najvećih srpskih pivara i otvorenim, konstruktivnim dijalogom sa državom, što je između ostalog rezultiralo i stabilizacijom akcize uspeli smo da zaustavimo dugogodošnji negativan trend i zabeležimo blagi oporavak pivarske industrije, što za nas predstavlja ohrabrenje da smo na dobrom putu. Međutim, za postizanje stabilnog i kontinuiranog rasta kategorije piva, neophodno je dugoročno predvidivo poslovno i ekonomsko okruženje, što će uticati na jačanje srpske ekonomije i višestruku dobrobit za tržište i društvo u kome poslujemo. Za nas je odgovornost prvenstveno prema okruženju jedan od ključnih poslovnih prioriteta, zbog čega ne samo da investiramo u razvoj srpske privrede i društva, već se zalažemo za odgovornu konzumaciju piva,“ istakao je Vladimir Novaković, predsednik Skupštine Udruženja pivara Srbije.

Ukupna zaposlenost povezana sa proizvodnjom u pivarskoj industriji čini do 16.500 radnih mesta, a u lancu proizvodnje i distribucije svaki zaposleni kreira 8,51 novih radnih mesta. Članice Udruženja pivara Srbije su u 2016. godini kroz akcize i poreze, socijalna davanja i dopinose u budžet Republike Srbije uplatile 226 miliona evra. U 2016. izvezeno je ukupno približno 1,3 miliona hekotlitara srpskog piva u zemlje regiona i EU i to u ukupnoj vrednosti od 41,58 miliona evra, što predstavlja rast od 4,54% u odnosu na 2008.

Rebeka Božović, izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije je dodala da je, prema podacima EUROSTAT agencije, srpsko pivo sa 46,9 miliona litara i 13%, na drugom mestu od uvoznih piva u zemlje EU. „Veoma smo ponosni na ovu činjenicu koja treba da raduje i naše potrošače, jer svedoči da je pivo proizvedeno u Srbiji vrhunskog kvaliteta“, konstatovala je Božović.

Pivski sektor u Srbiji predvode tri velike kompanije – Carlsberg Srbija, Heineken Srbija i Molson Coors, sa tržišnim udelom koji premašuje 95%.
Sladara Maltinex proizvodi osnovni sastojak za proizvodnju piva, pivski slad, koji se proizvodi od 100% ječma proizvedenog u Srbiji. Osim ovih pivara, postoje još tri manje pivare: BIP (M6), Valjevska i Niška pivara i dvadesetak mikro-pivara koje posluju na srpskom tržištu.

Pročitajte i ovo...