Home VestiPolitika i društvo Politička kriza u Italiji

Politička kriza u Italiji

by bifadmin

Luiđi di Majo, lider najveće italijanske političke partije, zatražio je impičment predsednika Serđa Matarele zato što je ovaj odbio da prihvati nominaciju populističkog kandidata za ministra ekonomije. Matarela naime smatra da Paolo Savona koji ima antievropske stavove nije dobar kandidat za ovu funkciju jer bi njegovo imenovanje uznemirilo „tržišta i investitore, Italijane i strance“.

Majo pak smatra da je ovom odlukom predsednika pokrenuta ozbiljna “institucionalna kriza”. Da podsetimo, italijanski predsednik se sinoć obratio novinarima pošto mu je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte rekao da nije uspeo da oformi vladu i vratio mu mandat.

Kontea su prethodno za premijera predložile populističke stranke, desničarska Liga i antisistemski Pokret pet zvezdica (M5S) koji su postigli dogovor o koaliciji posle dugih pregovora.

Lider Lige Mateo Salvini insistirao je da ministar ekonomije u novoj vladi bude Savona koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone. Matarela je čvrsto proevropski nastrojen i nije želeo da pristane na ulazak Savone u vladu.

Pročitajte i ovo...