Close
/ Ekonomija / Putno osiguranje ne kupuje 12,5 odsto građana Srbije
BiF Analize Čitajte B&F online

Putno osiguranje ne kupuje 12,5 odsto građana Srbije

Redakcija BIF on 16/05/2018 - 10:55 in Ekonomija, Slajder

This post has already been read 448 times!

Početak sezone letnjih odmora je sve bliže, a samim tim broj ljudi koji putuju u inostranstvo se povećava. Kamatica je sprovela istraživanje o navici kupovine putnog osiguranja među našim sugrađanima, a rezultat ankete u kojoj je učestvovalo 4.266 ispitanika, pokazuje da putno osiguranje obavezno kupi 68 procenata, dok 12,5 posto nikada ne koristi ovu uslugu.

Planiranje putovanja nikada ne uključuje i trovanje hranom, opekotine ili uganuće noge, ali i to može da se desi. Putno zdravstveno osiguranje upravo štiti od takvih, nepredviđenih događaja, a osiguravajuće kuće najčešće nude nekoliko tipova putnog osiguranja, od standardnog do VIP ili ekskluzivnog. Razliku među paketima pored cene čini naravno i vrsta pokrića.

Iz Uniqa osiguranja za finansijski portal Kamaticu objašnjavaju razliku između tri paketa koja imaju u svojoj ponudi – standard, komfort i ekskluziv. „Standard paket” obuhvata kompletnu medicinsku asistenciju, troškove lečenja, lekove, medicinsku i ortopedsku opremu. Podrazumeva i rentgen, ultrazvučnu dijagnostiku, hospitalizaciju, operacije i postoperativni tretman. Pokriveni su i troškovi lečenja akutne zubobolje do 150 evra i povratak pacijenta kući do 750 evra. Obuhvata i usluge putne asistencije kao što su informacije koje prethode putovanju i izveštavanje o zdravstvenom stanju pacijenta. Druga dva paketa, uz sve ove usluge, nude i dodatne kao što su osiguranje od gubitaka ili krađa prtljaga, prevodilačke usluge, pa čak i osiguranje od otkazivanja ili propuštanja vezanog leta.

„Troškovi najjednostavnijih zdravstvenih usluga u inostranstvu mogu biti veoma skupi. Na primer, pregled u Grčkoj u proseku staje 250, a u Turskoj i do 600 evra. Ako povreda ili bolest zahteva i boravak u bolnici, taj iznos može da dođe i do 400 u Grčkoj, odnosno 2.000 evra dnevno u Turskoj. Naspram troškova lečenja, putno osiguranje izgleda kao zanemarljiva investicija za koju je, u proseku, po danu boravka potrebno izdvojiti jedan evro. Jednom kupljena standardna polisa tokom čitavog perioda važenja obezbeđuje pokriće svih troškova do 30.000 evra“, objašnjavaju u Uniqa osiguranju.

Za boravak u Evropi i kupovinu standardnog paketa individualnog osiguranja u trajanju od 10 dana, potrebno je izdvojiti nešto manje od 1.300 dinara.

Putno osiguranje je moguće kupiti i bez odlaska u filijalu, odnosno online kupovinom, a sve polise kupljene na taj način potpuno su iste kao i one kupljene u njihovim poslovnicama, poručuju iz osiguravajućih kuća. Osim preko veb šopa, kupovina putnog osiguranja moguća je i preko specijalizovanih sajtova.

Takođe, putno zdravstveno osiguranje može se kupiti i preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Najveći iznos koji RFZO refundira je do 15.000 evra. Ukoliko ste na putu od 9 do 11 dana, za osigurani iznos do 15.000 evra, cena osiguranja je 1.219, a za starije od 75 godina 2.075 dinara. To su cene za zemlje EU, uključujući i Tursku i Rusiju. Za porodična i grupna osiguranja odobravaju se i popusti. Putnici koji žele da kupe putno osiguranje preko RFZO-a moraju imati overenu zdravstvenu knjižicu.

 

Izvor: Kamatica

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *