/ Vesti / Predmet Srpske firme i konsultanti na Eastern Europe Tech Tour
BiF Analize Čitajte B&F online

Predmet Srpske firme i konsultanti na Eastern Europe Tech Tour

Redakcija BIF on 14/06/2018 - 12:42 in Vesti, Ekonomija

This post has already been read 482 times!

Posle 10 uspešnih održanih Tech Tour događaja u Evropi, po prvi put je održan Eastern Europe Tech Tour (EETT) i to u Varšavi od 11-12. juna i u Sofiji 13. juna. Događaj je organizovan kao skup na kojem preduzetnici iz raznih zemalja Istočne Evrope predstavljaju inovativne projekte radi prikupljanja sredstava od finansijskih investitora i gde se vodi dijalog oko najvažnijih pitanja od značaja za oblikovanje nacionalnih politika u oblasti inovacija i preduzetništva. Prisutne su bile i sprske firme i revizorsko-konsultantska kuća BDO.

Region Istočne Evrope je izabran kao mesto za održavanje prestižnog događaja, jer u poslednjih nekoliko godina beleži najveći ekonomski rast i povraćaj sredstava od 5 milijardi USD investitorima. Na događaju je bilo prisutno oko 30 najperspektivnijih “hi tech” firmi. Iz Jugoistočne Evrope učestvovalo je 15 firmi, među kojima su AQOS Technologies i City Expert iz Srbije. Svoje inovativne projekte su predstavili pred više od 40 međunarodnih i regionalnih investitora, kao i pred delegacijom od 30 predstavnika vlade zemalja Jugoistočne Evrope i raznih strukovnih udruženja.

U okviru panela “Strateške odluke: Regionalne inicijative i izazovi u zemljama JIE gde se podstiče preduzetništvo” među predstavnicima OECD-a, kao i ministarstava iz raznih zemalja u regionu i privrednika, učestvovao je i Dragan Pejčić, direktor Odeljenja za strateško i ostalo savetovanje u BDO Srbija. U okviru panela, diskutovano je o državnim merama usmerenim ka finansiranju inovativnih projekata, pri čemu je Pejčić istakao: “Ceo region Jugoistočne Evrope karakteriše nizak nivo ulaganja u istraživanje i razvoj i nedovoljna konkurentnost nacionalnih ekonomija, zbog čega je neophodno dalje razvijati finansijske i poreske instrumente za podsticanje inovativnih i preduzetničkih inicijativa”.

EETT je organizovan od strane Almaz Capital, međunarodne kompanije čiji je osnovni cilj prikupljanje fondova za finansiranje razvoja mladih, pretežno tehnoloških kompanija i uz podršku udruženja Bulgarian Private Equity and Venture Capital Association (BVBA).

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close