Home VestiPolitika i društvo Region udružen u digitalizaciji nastavnog sistema

Region udružen u digitalizaciji nastavnog sistema

by bifadmin

Prevazilaženje digitalnog jaza u obrazovnom sistemu u zemljama Zapadnog Balkana je tema koja će u Beogradu 7. juna okupiti ministre prosvete regiona na konferenciji koju organizuje British Council.

Ministri bi na skupu trebalo da postignu dogovor o ključnim preporukama za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema kao delu strategije unapređenja obrazovanja Zapadnog Balkana u budućem periodu. Zaključci sa konferencije će biti jedna od tema petog samita za Zapadni Balkan koji se održava 10. jula u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, koji je inicirala Angela Merkel sa ciljem poboljšanja saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i bolje pripreme za punopravno članstvo u EU.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Evropska Komisija procenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtevati digitalne veštine, a da skoro polovina stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz ove oblasti. Statistika je još lošija u Srbiji i zemljama regiona, a digitalizacija obrazovnog sistema je prepoznata kao primarna potreba modernih ekonomija.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a platinum partner na projektu je i Microsoft. Učešće na događaju je besplatno, a svi zainteresovani se mogu registrovati na sajtu British Councila do 4.juna.

Pročitajte i ovo...