/ Vesti / UN: Broj izbeglica i raseljenih u svetu u 2017. dostigao 68,5 miliona
BiF Analize Čitajte B&F online

UN: Broj izbeglica i raseljenih u svetu u 2017. dostigao 68,5 miliona

Broj izbeglica i interno raseljenih u svetu dostigao je 68,5 miliona u 2017. godini, a skoro polovinu medju njima čine deca, navodi se u izveštaju Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR).
Redakcija BIF on 19/06/2018 - 10:32 in Vesti, Politika i društvo, Slajder

This post has already been read 1113 times!

Broj izbeglica i interno raseljenih u svetu dostigao je 68,5 miliona u 2017. godini, a skoro polovinu medju njima čine deca, navodi se u izveštaju Visokog komesarijata za izbeglice UN (UNHCR).

Kriza u Demokratskoj Republici Kongo, rat u Južnom Sudanu i bekstvo stotina hiljada izbeglica Rohindža iz Mjanmara u Bangladeš doprineli su da u 2017. godini bude zabeležen nov rekord u broju izbeglih i raseljenih u svetu. Kako se navodi, prema podacima UNHCR-a je svaka 110. osoba danas raseljena u svetu.

“U trenutku smo kada, suočeni sa prisilnim raseljavanjem ljudi širom sveta, treba da iznadjemo nov globalni pristup da različite zemlje i zajednice ne bi same morale da se nose sa ovom situacijom”, rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Broj registrovanih izbeglica prošle godine dostigao je 25,4 miliona. Broj izbeglica je u odnosu na 2016. porastao za 2,9 miliona, što je najveće povećanje koje je UNHCR do danas zabeležio za samo jednu godinu.

Blago je opao broj interno raseljenih, kojih je u 2017. bilo 40 miliona.

U 2017. je takodje zabeležen 3,1 milion tražilaca azila u svetu.

Sirija, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo i Avganistan su 2016. godini bile zemlje sa najvećim brojem interno raseljenog stanovništva.

Više od petine ukupnog broja izbeglica su Palestinci, a ostali su porekom iz Sirije, Avganistana, Južnog Sudana, Mjanmara i Somalije.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri – BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close