Home VestiEkonomija Za 15 godina S-Leasing plasirao više od 700 miliona evra u osnovna sredstva

Za 15 godina S-Leasing plasirao više od 700 miliona evra u osnovna sredstva

by bifadmin

Lizing tržište u Srbiji je prošle godine poraslo za 26 odsto, najviše u segmentu putničkih vozila. Svako treće novoprodato vozilo bilo je finansirano preko lizinga.
• Prošla godina jedna od najuspešnijih za S-Leasing, uz rast nove prodaje od oko 30 odsto

Beograd, 14. jun 2018 – Kompanija S-Leasing, članica Erste Grupe u Srbiji obeležila je 15 godina rada, predstavivši rezultate poslovanja, ali i najnovije trendove na lizing tržištima Srbije, Austrije i Rumunije. Kao jedan od lidera na tržištu u Srbiji, S-Leasing je u proteklih deceniju i po sklopio oko 24.000 ugovora i finansirao predmete lizinga u ukupnoj vrednosti od više od 700 miliona evra, za oko 12.000 klijenata. Prošla godina je bila jedna od najuspešnijih od osnivanja kompanije, jer je ostvaren rast nove prodaje u iznosu od približno 30 odsto.

Kad je reč o predmetima lizinga, za proteklih 15 godina S-Leasing je u najvećoj meri finansirao putnička (39 odsto), zatim komercijalna vozila (36 procenata) i mašine i opremu (25 odsto). Od mašina i opreme, najčešće se finansiraju viljuškari, građevinska mehanizacija i procesna oprema.

Važno je napomenuti da lizing uzimaju i fizička i pravna lica, kao i da fizička lica u ukupnom portfoliju učestvuju sa 50 odsto ako se posmatra broj klijenata, i sa 13 procenata ukupnih plasmana. Deset odsto fizičkih lica je kupilo više od dva vozila. Što se pravnih lica tiče, 22 procenata je putem lizinga nabavilo više od tri vozila. U portfoliju S-Leasinga ima 30 pravnih lica koji u svom voznom parku imaju više od 50, a osam pravnih lica više od 100 vozila. Pojedinačni klijent sa najviše vozila u S-Leasing-u je do sada nabavio ukupno 238 vozila. U poslednje tri godine, broj finansiranih vozila u S-Leasingu je rastao prosečno za četvrtinu godišnje.

„Ukupna prodaja novih automobila tokom 2017. porasla je više od 40 procenata. U toku 2017. godine, lizing tržište u Srbiji je poraslo za 26 odsto, i to najviše u segmentu putničkih vozila. Lizing kompanije su dobrim uslovima finansiranja doprinele da se mnoge kompanije odluče za nove investicije. S-Leasing je prošlu godinu završio sa oko 50 miliona evra novih plasmana, što predstavlja rast od oko 30 odsto“, istakao je  Bojan Vračević, predsednik Izvršnog odbora, S Leasing.

Lizing je pretrpeo velike posledice finansijske krize, ali je od 2012. godine počeo postepeni oporavak. U poslednje tri godine, lizing tržište prosečno raste oko 15 odsto godišnje. Lizing putničkih automobila je jedan od značajnijih segmenata za finansiranje u Srbiji – u poslednje tri godine raste u proseku oko 23 odsto godišnje, a u toku 2017. godine svako treće novoprodato vozilo je finansirano putem lizinga.

„Početak 2018. godine je u skladu sa našim očekivanjima – rast lizing tržišta za prva četiri meseca u 2018.  u odnosu na isti period prošle godine iznosi više od 30 procenata. Sličan rast nove prodaje ima i S-Leasing za prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period 2017. Procena je da je u toku prošle godine registrovano oko 29.000 novih vozila, i da je ukupno tržište poraslo za oko 6,5 odsto u odnosu na 2016. godinu“, rekao je  Vuk Vučević, član Izvršnog odbora S Leasing.

On je dodao da u narednim godinama očekuje da će privredni rast i rast stranih investicija pozitivno uticati na rast tražnje za investicionim dobrima koja su predmet finansiranja lizinga: „Strategija rasta naše kompanije će biti finansiranje MSP, ali i fizičkih lica. Kroz zajedničku prodaju usluga sa Erste Bankom, pružićemo klijentima mogućnost da na jednom mestu realizuju potrebe za izvorima finansiranja. Podržavamo i ekološki održiva rešenja, kao što su električna vozila i autobusi, car sharing programi i slično. Naš plan je da finansiramo svako deseto novoprodato putničko vozilo u Srbiji u narednih pet godina“.

TRENDOVI NA LIZING TRŽIŠTIMA AUSTRIJE I RUMUNIJE

O najnovijim trendovima na lizing tržištu Austrije pričao je Gabor Niderlander (Gabor Niederländer), koordinator međunarodnog razvoja finansiranja automobila austrijskog S-Leasing-a, jedne od najvećih lizing kompanija u ovoj zemlji kad je reč o pokretnim sredstvima i lizingu vozila.
On je naveo da su u Austriji četiri od deset vozila kupljena na lizing, a da nova prodaje raste i iznosi trenutno približno sedam milijardi evra: „Naš lizing portfolio je porastao za oko 14 odsto godišnje u poslednje tri godine, imamo 67 000 aktivnih ugovora. Želimo da dalje rastemo kao univerzalna lizing kompanija i postanemo akter u uslugama digitalne mobilnosti“.

S druge strane, do kraja prošle godine je rumunsko tržište nastavilo da raste stopom od oko 15 odsto godišnje, dostižući u 2017. vrednost od 2,2 milijarde evra u novofinansiranim sredstvima.

„Lizing kompanije u vlasništvu banaka u Rumuniji čine oko 60 odsto tržišta, dok one čiji su vlasnici proizvođači ili dileri čine 30 odsto, a nezavisne oko 10 procenata“, naglasio je Bogdan Jonut Speteanu (Bogdan Ionut Speteanu), generalni direktor kompanije BCR Leasing iz Rumunije. On je dodao da je BCR Leasing uspešno uveo uslugu finansiranja alternativnog prevoza, car sharing-a električnih vozila putem aplikacije, koji je veoma popularan među mladima.

KAKO LIZING INDUSTRIJA MOŽE DOPRINETI RAZVOJU PRIVREDE U SRBIJI

Bojan Vračević, predsednik IO kompanije S Leasing je naglasio da lizing industrija suštinom svog poslovanja, finansiranjem osnovnih sredstava, jeste jedan od prirodnih partnera privredi i državi u cilju investiranja i podizanja ekonomske aktivnosti.

„Investicije koje su potrebne Srbiji za dinamičniji razvoj kreću se u nivou od 1,5 do 2,5 milijarde evra godišnje u javnom sektoru, a barem toliko bi trebalo da uloži i privatni sektor. Dakle, treba nam tri do pet milijardi evra godišnje. Koliko lizing može da doprinese? Trenutno je godišnji obim finansiranja blizu 400 miliona evra uz kontinuiran rast. Smatram da ćemo veoma brzo dostići nivo od 600 do 700 miliona evra godišnje Uz ovaj očekivani rast lizing bi trebalo da učestvuje sa barem 15 procenata u ukupnim investicijama u javnom sektoru“, zaključio je Vračević.

Pročitajte i ovo...