Close
/ Vesti / Građani podneli 288 žalbi na rad osiguravajućih kuća
BiF Analize Čitajte B&F online

Građani podneli 288 žalbi na rad osiguravajućih kuća

U prva tri meseca ove godine građani su se 288 puta žalili na rad društava za osiguranje, što je 16,13 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
Redakcija BIF on 09/07/2018 - 12:23 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 523 times!

U prva tri meseca ove godine građani su se 288 puta žalili na rad društava za osiguranje, što je 16,13 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Kako Kamatica saznaje, najveći broj pritužbi odnosio se na posledice nesrećnog slučaja 29,2 procenta, i autoodgovornost 28,1 procenat. Osim toga, građani su se žalili i na dobrovoljno zdravstveno i putno osiguranje, osiguranje od odgovornosti kao i osiguranje imovine.

U poslednje tri godine broj pritužbi na rad osiguravajućih kuća drastično je skočio. Tako se, na primer, u prva tri meseca 2015 godine žalilo 65 građana, a već iduće godine u istom periodu taj broj je iznosio 263. Prošle godine u isto vreme bilo je 248 prigovora na rad osiguravajućih kuća.

„Glavni razlog za to jeste donošenje novog Zakona o osiguranju, čija je primena počela u junu 2015. godine i Odluke o načinu zaštite prava i interesa korisnika usluga osiguranja. Tom odlukom su osiguravajuće kuće obavezne da svojim internim aktom bliže urede postupak podnošenja prigovora i odlučivanje o njima, u skladu sa tim zakonom i odlukom. U odnosu na prigovor, osiguravajuće kuće su, takođe, dužne da korisniku usluge osiguranja ukažu na njegovo pravo da podnese prigovor Narodnoj banci Srbije ako nije zadovoljan odgovorom društva na prigovor“, kažu u NBS. Oni još i dodaju da je na taj način obezbeđena bolja informisanost i zaštita korisnika usluga osiguranja, kao i zakonitost u radu društava za osiguranje, a korisnici su bolje upućeni u svoja prava i mogućnost da ih ostvare u postupku koji se vodi pred Narodnom bankom Srbije.

U postupku medijacije, koje je organizovala Narodna banka Srbije, između osiguravajuće kuće i korisnika njihove usluge, sporazum je postignut u pet slučajeva, dok je devet pokušaja bilo neuspešno.

Pet posredovanja je još u toku. Najveći broj postupaka medijacije, u prvom tromesečju ove godine, odnosio se na autoodgovornost, čak 57,9 procenata.

Spisak osiguravajućih kuća na koje su se građani najviše žalili nismo mogli da dobijemo. U Narodnoj banci Srbije su nam objasnili da to nije moguće zbog različitih propisa i ovlašćenja NBS koji se primenjuju na društva za osiguranje, i različita su u odnosu na banke.

„Zakon o osiguranju, daje nam ovlašćenje da posredujemo u rešavanju odštetnog zahteva radi sprečavanja nastanka spora. Dakle, odluku o osnovanosti i visini odštetnog zahteva donosi društvo za osiguranje, na osnovu nalaza i mišljenja stručnih službi društva, odnosno veštaka, a Narodna banka Srbije posreduje između korisnika i društva za osiguranje u rešavanju odštetnog zahteva. Napominjemo da se sporna pitanja između korisnika i društava za osiguranje u najvećem broju slučajeva odnose na utvrđivanje visine materijalne štete, na primer na vozilima, stvarima domaćinstva… ili nematerijalne štete, na primer vrsta bolesti, stepen telesnog oštećenja, uzrok smrti… Sve to zahteva specifična stručna znanja i veštačenja od strane stručnih lica kao što su lekari, saobraćajni inženjeri, elektro inženjeri… koja NBS ne može da preispituje“, pojašnjavaju u NBS.

Izvor: Kamatica

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *