Home VestiEkonomija Američke takse na kinesku robu stupile na snagu, Peking najavio kontramere

Američke takse na kinesku robu stupile na snagu, Peking najavio kontramere

by bifadmin

SAD su danas uvele nove takse na uvoz robe iz Kine, a Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramere u sporu dve najveće svetske ekonomije za koji američki predsednik Donald Tramp kaže da je spreman da eskalira.

Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vredne 34 milijarde dolara, što bi mogao da bude prvi korak u uvodjenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti „primorano da krene u neophodan kontranapad“, ali nije navelo detalje. Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primenjene kontramere, a medju kojima su soja, električni automobili i viski.

Indeksi na azijskim berzama danas beleže solidne dobitke. Pred kraj trgovanja, japanski Nikei 225 u plusu je 1,3 odsto, Šangajski kompozitni indeks porastao je 1,2 odsto, kao i hongkonški Hang Seng, dok je južnokorejski Kospi u plusu 0,8 odsto.

Tramp je juče rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dve nedelje.

Posle toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu intenzivniji. Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahteve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla da bude pogodjena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednu 506 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...