Home VestiEkonomija Erste banka – prva u Srbiji sa razvijenim programom socijalnog bankarstva

Erste banka – prva u Srbiji sa razvijenim programom socijalnog bankarstva

by bifadmin

“Erste Banka je u 2017. kroz kreditiranje i mentorski rad podržala poslovanje 45 početnika u biznisu i socijalnih preduzeća, dok je kroz program „Superste“ uložila 7,2 miliona dinara i više od 500 sati mentorskog rada u projekte mladih u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja”, stoji u njenom desetom izveštaju o društvenoj odgovornosti „Banka – to su ljudi!“.

Kao pionir socijalnog bankarstva u Srbiji, Banka je, u okviru programa „Korak po korak“, tokom 2017. podržala više od 850 startap preduzetnika iz 114 mesta širom Srbije i obučila ih kako da poslovanje postave na zdrave osnove.

Odnos prema zaposlenima

Odgovorno ponašanje i poslovanje kreće „iz kuće“. Ne može se govoriti o odgovornosti ka klijentima i zajednici ako pre toga posebna pažnja nije usmerena na zaposlene. Kako je biti deo Banke, svedoči deo izveštaja posvećen zaposlenima, u kom se navodi da u banci žene trenutno čine 72 odsto svih zaposlenih, i zauzimaju 54 odsto rukovodećih pozicija. Nakon porodiljskog odsustva 100 odsto zaposlenih se vratilo na posao.

Erste Banka ima snažan sindikat sa kojim odlično sarađuje već 12 godina, što je rezultiralo i novim Kolektivnim ugovorom, kojim su zaposlenima zagarantovane beneficije iznad onih predviđenim Zakonom o radu. Zaposleni tako mogu povećati broj dana odmora u dogovoru sa rukovodiocima, a posebna pažnja posvećena je zaštiti zdravlja na radu. Solidarna novčana pomoć dodeljuje se radnicima u slučaju duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice, ili usled teškog materijalnog stanja. Zaposleni dobijaju i jubilarne nagrade na osnovu godina rada, ali i povodom obeležavanja drugih bitnih događaja kod poslodavca. Svi su kolektivno osigurani od eventualnih nesrećnih slučajeva na poslu, kao i u vreme dolaska i odlaska sa posla. U razvoj zaposlenih kroz obuke koje su trajale više od 23.500 sati, 2017. je uloženo 53 miliona dinara.

 

Društvena odgovornost

Krajem prošle nedelje ova grupacija dobila je priznanje „Najbolja banka Centralne i Istočne Evrope u oblasti društveno odgovornog poslovanja” od Euromoney-a.

Od zvaničnog pokretanja programa socijalnog bankarstva 2016. godine, Erste Grupa je finansirala oko 2.000 novih preduzetnika i skoro 400 neprofitnih i socijalnih preduzetnika fokusiranih na ostvarivanje socijalnog uticaja. Zahvaljujući ovim naporima u oblasti socijalnog bankarstva, više od 4.000 radnih mesta je otvoreno širom regiona.

Kao banka sa snažnim fokusom na poslove sa stanovništvom sa 16 miliona klijenata širom sedam tržišta u CIE, Erste Grupa je podržala dugoročni razvoj i održivi rast regiona odobravanjem više od 60 milijardi evra kredita fizičkim licima, preduzetnicima, privredi i institucijama u javnom sektoru.

U Srbiji, Erste Banka je i prošle godine dobila priznanja za svoje izveštavanje o društveno odgovornom poslovanju i promociju društvene odgovornosti – na godišnjoj konferenciji „CSR Forum“ treći put zaredom nagrađena je za doprinos razvoju nefinansijskog izveštavanja, a u decembru je dobila priznanje „Kompanija poslovnog stila“ za 2017, koje se dodeljuje svim onima koji promovišu inovativnost i društvenu odgovornost.

Pročitajte i ovo...