Home VestiEkonomija Nemačka Vlada još uvek stabilna, pitanje je dokle će biti

Nemačka Vlada još uvek stabilna, pitanje je dokle će biti

by bifadmin

Protekli dani su bili su veoma stresni za nemačku kancelarku i uopšte za celu nemačku javnost, jer je ministar unutrašnjih poslova i šef Hrišćansko socijalne unije Bavarske (CSU) Horst Zehofer najavio ostavku koja bi mogla rezultirati padom koalicione Vlade u ovoj zemlji. Zbog potencijalne političke krize u najjačoj ekonomiji EU zajednička valuta je oslabila, te se kurs evra jutros kretao oko 1,1650 dolara, odnosno za 0,3 odsto niže nego u petak.

Međutim, situacija se sada malo popravlja – Zehofer je naime odložio svoju ostavku čiji uzrok je navodno neslaganje sa politikom prema migrantima koju sprovodi kancelarka Angela Merkel. On je izjavio za medije da je načinjen jedan korak u pravcu postizanja kompromisa sa Hrišćansko demokratskom unijom (CDU). U toku današnjeg dana trebalo bi da se nastave pregovori između sukobljenih strana kako bi se našlo rešenje koje bi očuvalo stabilnost nove nemačke Vlade.

Ukoliko pregovori budu završeni bez rezultata, Zehofer može da podnese ostavku ali pošto nemački Ustav ne razlikuje dobrovoljno prestajanje za radom i otpuštanje, on će morati da zatraži od Merkelove da mu da otkaz. Međutim, kancelarka ne može sama da donese ovu odluku već mora da traži podršku predsednika Franka Valtera Štajnmajera. Ako se ceo ovaj proces odigra kako je zamišljeno, onda bavarska stranka mora da predloži novog kandidata za ministra unutrašnjih poslova. Tek ukoliko ona to ne učini, odnosno ako pokaže da ne želi da ostane u ovoj koaliciji, Vlada će biti u riziku.

Pročitajte i ovo...