Home VestiEkonomija Suinvestitor „Beograda na vodi“ prodaje svoju imovinu

Suinvestitor „Beograda na vodi“ prodaje svoju imovinu

by bifadmin

Mohamed Alabar, predsednik kompanije Emar (Emaar) iz Dubaija, koja je, preko, samo za tu priliku osnovane kompanije, uložila sa Srbijom u projekat “Beograd na vodi”, sada prodaje svoju imovinu u inostranstvu u vrednosti od 1,4 milijardi dolara.

Emar naime prodaje hotele, moderne škole i klinike u nastojanju da sakupi navedena sredstva. Na poslovanje ove kompanije uvek je uticala situacija na tržištu nekretnina u Dubaiju, koje je sada u lošem stanju zbog višegodišnjeg pada cena nafte. No, upravo činjenica da prodaje svoje objekte u trenutku kada je cena nekretnina niska, navela je analitičare da se zapitaju u kakvim je to problemima Alabar.

Konsultant za strane investicije Mahmut Bušatlija u ovome vidi dokaz da on ne uspeva da isfinansira sve svoje projekte, što bi moglo dovesti i do prodaje udela u novoizgrađenim stambenim objektima u Beogradu.

„Alabar je finansijer velikih projekta, ali tuđim parama, tako što njihove vlasnike vuče za rukav i ubeđuje da ulože novac u to što im nudi. On je poznat kao manipulator koji muva tuđim novcem i verovatno se preinvestirao, pa mu nedostaju sredstva za druge obaveze“, rekao je Bušatlija za Betu i dodao da bi, ako se to ispostavi kao istina, njegova kompanija morala napraviti prioritete u otuđenju imovine, te bi se i “Beograd na vodi” mogao naći u prodaji, ali da on, “iako vredan oko 3,5 milijardi evra, sigurno neće donositi visok profit jer će ga, ne bez razloga, finansirati 30 godina, sa samo po oko 100 miliona evra godišnje”.

Međutim, prema pisanju Insajdera, firma Emar nema nikakve veze sa izgradnjom „Beograda na vodi“, već je Muhamed Alabar zbog te investicije osnovao kompaniju Eagle Hills. Ovo pak ne znači da Alabar ne stoji iza pomenutog projekta, već samo da je cela priča oko njegovih investitora veoma netransparentna, i da se ne može sa sigurnošću tvrditi ko zaista gradi „Beograd na vodi“ i kome on, u kojem udelu, pripada.

Da podsetimo, sve ovo dešava se samo nekoliko dana nakon useljenja prvih stanara u stambenu zgradu „Beograda na vodi“ čiji završetak su naše vlasti proglasile istorijskim graditeljskim uspehom, a čijem otvaranju je prisustvovao i sam Alabar.

Pročitajte i ovo...