Home VestiPolitika i društvo Algoritam otkriva više od 92 odsto „nameštaljki“ u muzičkoj industriji

Algoritam otkriva više od 92 odsto „nameštaljki“ u muzičkoj industriji

by bifadmin

U okviru svog naučnog rada Nermina Mumić sa Tehničkog Univerziteta u Beču je razvila statistički model koji sprečava manipulacije u vezi sa plasmanom na muzičkim platformama i to sa visokom pouzdanošću. Proizvod njenog istraživačkog rada je algoritam koji otkriva više od 92 odsto „nameštaljki“. 

U saradnji sa izdavačkom kućom „Rebeat Innovation“ Mumić je analizirala veliku bazu podataka sa preko 100 miliona pojedinačnih pregleda iz muzičke industrije. „Kada se pesma na jednoj muzičkoj platformi prodaje duplo više nego na drugoj, ovaj odnos se neće naglo promeniti. Prodajni brojevi se uglavnom paralelno razvijaju – brojevi klikova koji naglo skaču na platformi kao što je Youtube treba da se poklope sa rastućim vrednostima preuzimanja na itunes i drugim platformama. Sve ostalo je sumnjivo“, naglašava Mumić.

„Postoje očekivani prometi, nedeljne i mesečne oscilacije koje su veoma uobičajene. Ali jedino ovaj složeni statistički model pomaže da se očekivane oscilacije razlikuju od potencijalne manipulacije podacima, a statističkih alata u ovom obliku do sada nije bilo“ dodaje Mumić.

„Ispitali smo naš algoritam na originalne podatke koje smo prethodno namerno izmanipulisali – i on je otkrio više od 92 odsto manipulacija. To je jako dobra kvota i verujemo da možemo još da je unapredimo. Algoritam biste mogli da prevarite jedino ako sve muzičke platforme izmanipulišu podatke na isti način u isto vreme, što je gotovo nemoguće“ zaključuje Mumić.

Različite muzičke kuće su zainteresovane za ovo rešenje, zahvaljujući kome bi muzička industrija trebalo da postane transparentnija i poštenija prema samim izvođačima, bez manipulacija sa brojevima.

Pročitajte i ovo...