Home VestiEkonomija Beogradska berza se pridružila Inicijativi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj tržišta kapitala

Beogradska berza se pridružila Inicijativi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj tržišta kapitala

by bifadmin

Beogradska berza je nedavno postala jedna od partnerskih berzi u okviru Inicijative za održivi razvoj tržišta kapitala (Sustainable Stock Exchanges (SSE) initiative), pod okriljem Ujedinjenih nacija, ističući na taj način svoju posvećenost promociji transparentnog poslovanja i održivog razvoja tržišta kapitala.

“Posebno smo ponosni činjenicom da je Beogradska berza postala deo ove inicijative. Saradnja sa partnerskim programom UN-a za održivo poslovanje tržišta kapitala će nam pomoći da unapredimo sopstvene kapacitete, kako bismo dodatno promovisali integrisanje principa održivog poslovanja i transparentnosti u korporativno ponašanje i poslovnu praksu domaćih izdavalaca. Verujemo da će nam ovo partnerstvo pomoći da ojačamo sopstvene napore u promociji uloge berze u stimulisanju privrednog rasta, unapređenju pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća, kao i boljem izveštavanju i široj primeni principa korporativnog upravljanja u srpskim kompanijama”, izjavio je gospodin Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Gospodin Krneta je takođe dodao: “Beogradska berza je već pokazala svoju posvećenost promociji dugoročno održivog investiranja i korporativnog upravljanja u srpskim kompanijama, putem dosadašnjeg aktivnog dijaloga sa investitorima, kompanijama, regulatorima i ostalim učesnicima na tržištu. Saradnja sa SSE inicijativom će nam obezbediti vredne resurse i podršku u naporima da promovišemo primere najbolje prakse i međunarodne standarde održivog investiranja, transparentnog tržišta kapitala i korporativnog izveštavanja u Srbiji. ”

Beogradska berza je prvobitno osnovana 1894, a u današnjim okvirima posluje od 1989. godine. Ovim činom postala je jedna od 76 berzi partnera SSE inicijative.

SSE inicijativa je pokrenuta 2009. godine, na zahtev berzi koje su tražile način da zajedno sa investitorima, kompanijama i donosiocima zakona podele pozitivna iskustva i izazove koji se tiču diverisifikovanog berzanskog okruženja, sačinjenog od velikog broja stejkholdera. Inicijativa je do danas prerasla u globalno partnerstvo koje uključuje većinu svetskih berzi. Putem SSE inicijative berze dobijaju pristup aktivnostima koje omogućavaju unapređenje kapacitetima, smernicama, istraživanjima, kao i drugim vrstama podrške u nastojanjima da doprinesu održivom razvoju.

Pročitajte i ovo...