Home VestiEkonomija Frizeri najtraženiji, konobarisanje najpopularnije

Frizeri najtraženiji, konobarisanje najpopularnije

by bifadmin

Presek ponude i potražnje poslova u prvoj polovini godine putem plaftorme za pronalaženje nižekvalifikovanih radnih mesta Poslonaut, pokazuje da nema značajnih promena u odnosu na 2017. godinu. Beleži se deficit zainteresovanih kandidata u oblastima nega lepote, priprema hrane, kuhinjsko osoblje, građevina, dok je najveće interesovanje za poslove konobarisanja, promocija, ali i poslove čišćenja.

Ne kaže se uzalud da je potraga za frizerima ili kozmetičarima identična traženju igle u plastu sena. Na platformi Poslonaut, u oblasti nega lepote, od januara, zaključno sa junom objavljeno je 380 oglasa za ove profile. Odziv kandidata bio je značajno manji, svega 343 prijave ili 0,9 prijava po konkursu.

Prosečno se svakog meseca objavi 63 oglasa iz ove oblasti, a sa dolaskom toplijih meseci ponuda se znatno povećala. Primera radi, u maju je broj objavljenih oglasa iznosio 113 u kategoriji nega lepote, dok je bilo svega 36 prijava, dok je u junu bio sličan broj oglasa i prijava –na 73 konkursa javio se 71 zainteresovani.

Podaci sa Platforme Poslonaut pokazuju da se naši građani ne otimaju ni za poslove u građevini gde je u provom polugodištu ove godine na 280 oglasa konkurisala 405 kandidata, tačnije prosečno 1,4 prijava po konkursu.

Slična situacije u kategorijama priprema hrane, kuhinjsko osoblje gde vlada velika potražnja, pizza majstorima, roštilj majstorima, pekarima, poslastičarima, itd. Iako je u prolećnim mesecima rasla ponuda ovih poslova, a i interesovanje kandidata, prosek prijava po konkursu u oblasti priprema hrane je 1,5, odnosno na 592 pozicije prijavilo se 939 kandidata. Što se tiče odziva na oglase iz kategorije kuhinjsko osoblje (kuvari, pomoćni kuvari, pomoćni radnici, perači sudova) u prvoj polovini ove godine pristizalo je prosečno 3,4 prijave po objavljenom konkursu.

Osim zanimanja koja su u vezi sa pripremom hrane, postoji i stalna potreba za kuririma i vozačima, pa je u prvoj polovini 2018. objavljeno čak 1613 oglasa, dok je odziv kandidata bio 3,8 prijave po konkursu.

Konobarisanje ubedljivo najpopularnije

Veliki broj oglasa, ali i veliko interesovanje u prvoj polovini ove godine bilo je za poslove konobarisanja gde je za 915 otvorenih pozicija konkurisalo preko 7100 ljudi, odnosno 6,5 kandidata po oglasu. Najviše oglasa bilo je tokom meseca maja, ali je interesovanje kandidata bilo najveće u junu, 1378 kandidata na 212 oglasa.

Isto tako korisnici naše Platforme su izuzetno zainteresovani za poslove koji se tiču promocija. Na 169 oglasa konkurisalo je čak 1118 zainteresovanih. Postoji značajan odziv i za poslove čišćenja, 1049 kandidata na 245 raspoloživih mesta.

Oglasi za poslove u maloprodaji su konstantno prisutni u našoj aplikaciji i od januara do juna ih je bilo 610, dok je odziv solidan – 5,9 prijava po konkursu.

Iz ovih podataka se može zaključiti da su kandidati sa zanatom u rukama ( frizeri, zanatalije, mesari, kuvari) najtraženiji i najređi na tržištu rada u ovom trenutku. Sa druge strane konobarisanje, maloprodaju, čišćenje većina kandidata koji su u potrazi za privremenih, povremenim i honorarnim poslovima vidi kao najprivlačniji izvor prihoda.

Za neke poslove kandidati moraju da se pomuče i izbore sa konkurencijom, a za neke poslove jednostavno konkurencija ne postoji. I što je paradoksalno, u tim oblastima poslodavci i dalje muče muku da svoje zaposlene pronađu.

Pročitajte i ovo...