Home VestiEkonomija Henkel postigao dobre rezultate u drugom kvartalu uprkos negativnim uticajima valutnih kretanja

Henkel postigao dobre rezultate u drugom kvartalu uprkos negativnim uticajima valutnih kretanja

by bifadmin

Sa 5,143 milijardi evra, prodaja Henkela je u drugom kvartalu 2018. godine dostigla novi rekordni nivo i ostvaren je nominalni rast od 0,9 odsto u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Organska prodaja, koja ne uključuje uticaj valutnih kretanja i akvizicije/divesticije, imala je snažan rast od 3,5 odsto. Doprinos akvizicija i divesticija je iznosio 3,5 odsto. Ovo donosi ukupan rast od 7 odsto.

Valutna kretanja su imala negativan uticaj na prodaju od -6,1 odsto. Korigovani operativni profit (EBIT) je zabeležio rast od 1,8 odsto, sa 909 miliona evra u istom kvartalu prošle godine na novi rekordan nivo od 926 miliona evra.

Korigovani prihod od prodaje (EBIT) porastao je za 0,2 odsto, na 18,0 odsto. Sa 6,3 odsto, neto obrtni kapital kao procenat prodaje je bio iznad nivoa iz drugog kvartala 2017. godine (5,2 odsto). Rast prodaje je takođe potpomognut dvocifrenim rastom digitalne prodaje na nivou grupe, kao rezultat snažnih rezultata u sektorima proizvoda široke postrošnje.
Korigovani prinos po prioritetnim akcijama (EPS) porastao je za 1,9 odsto, sa 1,55 evra na 1,58 evra. Valutna kretanja imala su negativan uticaj na EPS od -5,8 odsto. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama, ne obuhvatajući uticaj promena kursa stranih valuta, porastao je za 7,7 odsto.

Učinak poslovnih sektora

Poslovni sektor Adhezivi Tehnologije ostvario je vrlo snažan organski rast prodaje od 5,2 odsto u drugom kvartalu. Poslovni sektor Beaty Care zabeležio je pozitivan organski rast prodaje od 0,4 odsto. Poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija ostvario je pozitivan organski rast prodaje od 2,9 odsto u drugom kvartalu.

Izmenjena prognoza za fiskalnu 2018. godinu

Henkel je ažurirao svoju prognozu za fiskalnu godinu 2018. godinu. Kompanija potvrđuje svoja očekivanja organskog rasta prodaje od 2 do 4 odsto na nivou Henkel grupe. Henkelova očekivanja po pitanju organskog rasta su sada 4 do 5 odsto za poslovni sektor Adhezivi Tehnologije, sa prethodnih 2 do 4 odsto. Kada je u pitanju sektor Deterdženti i kućna hemija, Henkel i dalje očekuje rast u rasponu od 2 do 4 odsto. U poslovnom sektoru Beaty Care, Henkel nastavlja da očekuje pozitivan organski rast prodaje od 0 do 2 odsto.

Pročitajte i ovo...