Home VestiEkonomija Sankcije Iranu bi mogle dodatno da poskupe naftu

Sankcije Iranu bi mogle dodatno da poskupe naftu

by bifadmin

Američke sankcije na iranske proizvode mogle bi uskoro, piše portal CNBC, pogurati cene nafte na više od 90 dolara po barelu.

Da podsetimo, sankcije Iranu vraćene su pošto je Donald Tramp povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma između Irana i pet drugih nacija, postignutog 2015. godine. Taj sporazum je zahtevao od Irana da drastično obuzda svoj program obogaćivanja uranijuma, u zamenu za ukidanje većeg dela sankcija. Tramp je to nazvao užasnim sporazumom, pošto, kako je rekao, daje Iranu šansu da ponovo započne svoj nuklearni program.

Posle ove objave već je porasla cena nafte na globalnom tržištu, s obzirom na činjenicu da sankcije ograničavaju izvoz petog svetskog proizvođača ovog energenta.

Dodatnom rastu cene nafte mogli bi doprineti i drugi faktori poput iznenađujućeg pada prozvodnje ovog energenta u Saudijskoj Arabiji.

Ovo se svakako moglo očekivati posle višegodišnjeg topljenja cene nafte, i verovatno su se potrošači svuda u svetu već pripremili na loše vesti. U Srbiji međutim cena nafte (zbog podizanja akciza) nije ni padala tako da nas konkretno očekuju još veća poskupljenja.

Pročitajte i ovo...