Home VestiPolitika i društvo Porodilje u regionu primaju najmanje 300 evra mesečno

Porodilje u regionu primaju najmanje 300 evra mesečno

by bifadmin

Koliko je budućim majkama u Srbiji teško govori činjenica da i pored niskih primanja, hrana i bebi oprema su najskuplje u regionu. Stupanjem na snagu novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je trebalo da popravi položaj budućih mama, videlo se kroz primere žena koje su otvorile trudničko ili porodiljsko bolovanje i dobile rešenje o naknadi koju će primati narednih godinu dana da se ipak nije pokazao kao najbolje rešenje.

I dok je novim zakonom za ostvarivanje prava na punu naknadu tokom porodiljskog bolovanja potrebno imati 18 meseci vezanog staža, Kamatica je istraživala kako su zemlje u regionu rešile ovo pitanje.

Nemačka

Za vreme porodiljskog odsustva žena dobija punu platu i na nju imaju pravo sve žene, čak i one koje imaju ugovor o obavljanju prakse. Porodiljsko bolovanje traje šest nedelja pre termina, i još osam nedelja nakon porođaja, a zarada se računa na osnovu tromesečnog proseka njene neto zarade i to tako što zdravstveno osiguranje pokriva 13 evra dnevno, a ostatak poslodavac. Pravo na odsustvo nakon rođenja deteta može da se koristi u ukupnom periodu od tri godine i oba roditelja mogu da ga koriste ravnopravno. Plaćena roditeljska nadoknada je u trajanju od ukupno 14 meseci s tim da je maksimalno 12 meseci za jednog roditelja.

U ovoj zemlji postoje i ograničenja u iznosu naknade koja se prima pa je tako najmanji iznos koji porodilja dobija je 300, a najviši je limitiran na 1.800 evra mesečno. Ukoliko su prihodi u domaćinstvu bili veći od 500.000 evra bruto, u toku prethodne godine, pravo na roditeljsku naknadu u tom slučaju ne postoji.

Mađarska

U ovoj zemlji porodiljsko bolovanje može da traje i do tri godine, ali je iznos novca koji se dobija svake godine različit. Prvih šest meseci dobija se 75 odsto od zarade, a posle sve manje. Takođe, dobija se novac za dete i od države, nezavisno od toga da li žena radi ili ne.

Slovenija

Uslov da bi trudnica u Sloveniji dobijala zaradu za vreme porodiljskog odustva je da je u prethodne tri godine bar godinu dana bila zaposlena. Buduće mame u ovoj zemlji imaju pravo na 12 meseci porodiljskog bolovanja i žena mora da ga otvori mesec dana pred termin porođaja. Novac koji će u tom periodu dobijati računa se prosek poslednjih 12 meseci bruto plate. Prva tri meseca dobija se 100 odsto, a preostalih devet meseci mame dobijaju 90 procenata od tog iznosa. Takođe, limitirane su i najmanje i najveće isplate. Najmanja isplata koju žena na porodiljskom odsustvu može da dobije je 543 evra, dok je najveća 1.565 evra.

Makedonija

U ovoj zemlji porodiljsko odsustvo traje devet meseci i mora da se otvori 28 dana pred termin porođaja. Novac budućim mamama isplaćuje država. Sva dokumenta koja su potrebna da bi se otvorilo porodiljsko odsustvo skuplja i predaje poslodavac, a žena donosi samo doznaku od doktora. Isplaćuje se 100 odsto od zarade, s tim da postoji minimum i maksimum koji može da se isplati. Minimum je oko 400, a dok je maksimalni iznos oko 1.400 evra.

 

 

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...