Home VestiEkonomija Pripremite se za narednu recesiju na vreme

Pripremite se za narednu recesiju na vreme

by bifadmin

Nakon jednog od najdužih i najvećih perioda rasta cena akcija u istoriji, berzovni indeksi u pojedinim zemljama prestali su da rastu, što neki analitičari tumače kao prvi signal nadolazeće recesije.

Iz tabele se može iščitati da američki predsednik Tramp, zapravo, nešto radi dobro. Naime, dok akcije u ostalim razvijenim zemljama stagniraju, u SAD i dalje rastu. U isto vreme kineske su značajno pale, što znači da investitori i špekulanti smatraju da će u trgovinskom ratu između SAD i Kine pobediti SAD. Ukoliko Tramp uspe da smanji američki trgovinski deficit s Kinom, koji je 2017. godine iznosio čak 375 milijardi dolara, doći će do povećanja proizvodnje u SAD, što bi trebalo biti dobro za profitabilnost američkih kompanija. S druge strane, ako Kina bude manje proizvoda izvozila u SAD, pašće i profitabilnost kineskih kompanija, zbog čega već sad investitori prodaju njihove akcije.

Investitori se očito ne brinu o dolasku recesije, što se može videti iz kretanja cene zlata i nafte. Rast cene od 16% od početka godine ukazuje na veću potrošnju tog energenta, a veća potrošnja ukazuje i na veću industrijsku aktivnost na globalnom nivou. Cena zlata u 2018. godini je pala, što je takođe znak da se većina učesnika na berzama za sada ne plaši krize.

Kada su u pitanju kriptovalute, 2018. godina je bila vrlo loša. Cene gotovo svih kriptovaluta su pale, a najvažnija među njima – Bitcoin, izgubila je polovinu svoje vrednosti. Nakon rasta od preko 1.000% tokom 2017, pad je bio očekivan i verovatno još nije gotov. Velika većina investitora je Bitcoin kupila isključivo s ciljem kratkoročne špekulacije koja je godinama donosila ekstremno visoki prinos. Rast je sada zaustavljen, a verovatnoća ekstremno visokih zarada se značajno smanjila, stoga je realno za očekivati da će se još mnogo vlasnika Bitcoina odlučiti za prodaju i napuštanje tržišta kriptovaluta, što može doprineti nastavku pada cena.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je, bez obzira rast cena američkih akcija i nafte, kao i pad cene zlata, ipak potrebno početi sa pripremama za iduću recesiju. Sadašnji rast traje gotovo celu deceniju i najduži je u istoriji. Uz sve ekonomske i političke rizike, samo je pitanje vremena kada će se problemi iz jednog žarišta početi širiti svetom i uzrokovati novu krizu. To se ne mora dogoditi ove ili čak naredne godine, no svaka nova nadprosečno dobra ekonomska vest dovodi nas korak bliže kraju perioda ekonomske ekspanzije. Nakon što svima bude jasno da je kriza stigla, cene akcija i vrednost udela u investicionim fondovima će već biti nekoliko desetina odsto niže, dok će cena zlata biti značajno viša od trenutne.

Pročitajte i ovo...