Home VestiEkonomija Devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle na 11,55 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle na 11,55 milijardi evra

by bifadmin

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju oktobra ove godine iznosile su 11,55 milijardi evra, što je za 377,9 miliona evra više nego u septembru, saopštila je danas NBS.

Taj iznos obezbedjuje pokrivenost „novčane mase M1“ od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9,62 milijarde evra i za 304 miliona evra su bile veće nego pretodnog meseca, a to je njihov najviši nivo od 2000. godine.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 590,5 miliona evra i bila je za 101,7 miliona veće nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,74 milijarde evra.

U oktobru je, kao i od početka godine, dinar nominalno ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS je prodala 30 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa.

Izvor: Beta, NBS

Pročitajte i ovo...