/ Vesti / Dostignuća i budućnost tehnologije u fokusu međunarodne konferencije o Industriji 4.0 u NTP Beograd
BiF Analize Čitajte B&F online

Dostignuća i budućnost tehnologije u fokusu međunarodne konferencije o Industriji 4.0 u NTP Beograd

Nova tehnološka dostignuća menjaju svet kao nikada pre. Da bismo iskoristili mogućnosti koje nose sa sobom, moramo biti otvoreni i inovativni, a privreda institucije i obrazovne ustanove moraju da sarađuju.
Redakcija BIF on 05/11/2018 - 13:55 in Vesti, IT i nauka

This post has already been read 457 times!

Nova tehnološka dostignuća menjaju svet kao nikada pre. Da bismo iskoristili mogućnosti koje nose sa sobom, moramo biti otvoreni i inovativni, a privreda institucije i obrazovne ustanove moraju da sarađuju. Posebnu podršku trebalo bi da uživaju startap preduzeća, pokretači promena, koje kao i Četvrtu industrijsku revoluciju, karakteriše redefinisanje granica poslovanja kakve poznajemo i sasvim novi pristup proizvodnim procesima i uslugama, istaknuto je danas na otvaranju međunarodne konferencije “Reinventing the world – the power of Industry 4.0” u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Tokom naredna dva dana, više od 15 vrhunskih svetskih predavača i preduzetnika predstaviće najnovija tehnološka dostignuća i trendove u oblasti blokčejna, Interneta stvari, robotike, sajber bezbednosti i sistema obrazovanja u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Konferenciju “Reinventing the world-the power of Industry 4.0”, Naučno-tehnološki park organizuje uz podršku Vlade Švajcarske Konfederacije, kroz projekat “Naučn- tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije”, koji ima za cilj povećanje izvoza visokotehnoloških proizvoda i usluga.

“Naš cilj je ubrzan tehnološki razvoj, kroz razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda i usluga, ohrabrivanje mladih da započnu sopstveni biznis, rast izvoza i zapošljavanja. Okupili smo se da razgovaramo o Industriji 4.0 i velikim promenama koje su neminovno pred nama”, istakla je Gordana Danilović Grković, v.d. direktorka NTP Beograd, i podsetila da NTP Beograd tri godine nakon osnivanja obuhvata 65 kompanija i više od 600 inženjera u svom kompleksu.

Posebnu pažnju učesnika privuklo je predavanje “oca” softverskog inženjerstva, švedskog naučnika i preduzetnika, autora udžbenika iz kojih se obrazuju IT studenti širom sveta, Ajvara Jakobsona (Ivar Jacobson). Sa učesnicima je podelio kako se više od 20 miliona softverskih developera širom planete suočava sa promenom načina i metodama razvoja sotvera, iznoseći svoju viziju budućnosti softverskog inženjerstva, u čemu će veliku ulogi imati veštačka inteligencija.

Kako industrija, vlada i startapi mogu da sarađuju kako bi u potpunosti uhvatili potencijal blokčejn inovacija govorila je Ketrin Foster (Katherine Foster), predočivši aspekte uspešnog pristupa, inicijativa i pilot programa koje je razvila njena organizacija BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration). Ona koristi termin “evolucija” umesto revolucija, fokusirajući se na integrisane tehnologije i blokčejn, te njihovoj upotrebi i uticaju koji mogu imati u oblasti životne sredine i društva uopšte, ne u smislu kripto vlauta i ICO.

O svojoj viziji sveta tehnologije budućnosti, izazovima i šansama, na konferenciji govore i Hari Čong (Harry Cheung), dobitnik priznanja Top 10 Business Entrepreneurs in China, osnivač i predsednik BVL-a (Hong Kong), Martina Ferakane (Martina Ferracane), jedna od 30 inovatora ispod 30 godina na Forbsovoj listi, Aleksander Bruner (Alexander Bruner), autor prve knjige o švajcarskoj “Kripto dolini”, Mirko Ros (Mirko Ross), osnivač i direktor kompanije “digital worx”.

U holu Naučno-tehnološkog parka posetioci će tokom trajanja konferencije imati priliku da vide i FESTO Bionic product – bionički kobot (BionicCobot), robota baziranog na ljudskoj ruci koji kao svoj biološki uzorak, rešava zadatke pomoću fleksibilnih i osetljivih pokreta, zbog čega može raditi direktno i sigurno sa ljudima.

Da li je kreiranje oznaka našeg vremena, kako bi ljudi reagovali da sva tehnologija iznenada stane, da li mi upravljamo tehnologijom ili ona nama – neka su od pitanja koja će razmatrati startapi iz regiona, Švajcarske i Italije. Među učesnicima panela “Reinventing the world – Journey to the future of tech”, koji zatvara prvi konferencijski dan, su i osnivači telefonske službe za gluve i nagluve osobe, IoT rešenja za unapređenje korisničkog shopping iskustva, digitalne banke za MSP…

Drugi dan konferencije rezervisan je za radionice, uz aktivno učešće u diskusiji, a svetski priznati stručnjaci podeliće, između ostalog, svoju ekspertizu o agilnom Essence standardu u razvoju softvera, novim metodama blokčejna, ulozi intelektualne svojine u Industriji 4.0.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close