Home VestiEkonomija Insajder: Zašto Vlada Srbije finansijski pomaže Beogradu?

Insajder: Zašto Vlada Srbije finansijski pomaže Beogradu?

by bifadmin

Vlada Srbije nastavila je i tokom ove godine da, pre svega netransparentno i bez jasnih kriterijuma, iz budžetskih rezervi dotira lokalne samouprave, a samo Gradu Beogradu je po tom osnovu uplaćeno blizu četiri miliona evra iako njegove vlasti tvrde da je „kasa puna“, a budžet „nikad stabilniji“, piše Insajder.

Sredstva iz budžetske rezerve se već godinama preusmeravaju za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine već dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

„Nikada građanima nije objašnjeno ni po kojim kriterijuma, niti za koje namene se ovaj novac iz centralnog budžeta stavlja na raspolaganje lokalnim samoupravama. Najčešće obrazloženje u odlukama Vlade je održavanje tekuće budžetske likvidnosti ili smanjenjenje budžeta“, ukazao je Insajder.

Osnovni problem kod tih vanrednih davanja je, kako već godinama upozorava Fiskalni savet, to što novac dobijen iz tekuće budžetske rezerve lokalne samouprave mogu da troše bez saglasnosti gradske skupštine i informisanja javnosti.

„Grad Beograd je jedan od onih gradova koji se bar nekoliko puta godišnje nađe na spisku onih koji dobijaju vanredno novac iz budžetskih rezervi. Samo u ovoj godini na tom spisku se našao čak tri puta. Uključujući poslednji transfer od 150.000 evra, Beograd je od početka godine iz budžetskih rezervi dobio dobio najmanje 3,9 miliona evra“, naveo je Insajder.

Pročitajte i ovo...