Home VestiEkonomija Kina najavljuje otvaranje svog tržišta za stranu robu

Kina najavljuje otvaranje svog tržišta za stranu robu

by bifadmin

Kineski predsednik Si Đinping obećao je na jučerašnjem sajmu trgovine u Šangaju da će se najveća azijska ekonomija više otvoriti za uvoznu robu i smanjiti carinske tarife, ali se nije osvrnuo na američke i evropske žalbe na tehnološku politiku i ograničenja za strane firme.

On je prognozirao da bi Kina u narednih 15 godina mogla uvesti robu u vrednosti od 30 biliona dolara i usluge vredne 10 biliona, ističući ovim brojkama veliki potencijal kineskog tržišta. Si je takođe obećao i strožije kažnjavanje kineskih kompanija koje krše tuđa autorska prave kopirajući uglavnom robu visokog kvaliteta i proizvodeći jeftine zamene za istu.

Zapadi mediji navode da kineska vlada inače koristi privlačnost sve većeg kineskog potrošačkog tržišta da bi umanjila primedbe da Peking zloupotrebljava globalni trgovinski sistem kršeći obećanja o otvaranju tržišta.

Kompanije i razne međunarodne poslovne grupacije se žale da Peking, iako povećava uvoz zbog proizvođača i potrošača, blokira pristup granama privrede poput finansija i snabdevanja i pokušava da istisne stranu konkurenciju iz potencijalno unosnih oblasti kao što je bezbednost podataka.

Pročitajte i ovo...