Home VestiEkonomija Osnovana Holandsko-srpska privredna asocijacija

Osnovana Holandsko-srpska privredna asocijacija

by bifadmin

Ambasador Kraljevine Holandije, Nj.E. Henk van den Dol, je 8. novembra organizovao prijem povodom osnivanja Holandsko-srpske privredne asocijacije. Prijemu su prisustvovali predstavnici holandske poslovne zajednice, srpskih institucija, međunarodnih finansijskih institucija, drugih poslovnih asocijacija i predstavnici poslovnih medija.

U svom govoru ambasador Van den Dol je naglasio da je ponosan na činjenicu da je veliki broj holandskih firmi i brendova poznat širom Srbije, kao i na to što holandske firme pozitivno utiču na lokalne sredine u kojima su aktivne. Naglasio je konstruktivnu ulogu holandske poslovne zajednice u predstavljanju Holandije u inostranstvu, i pozitivne efekte koje holandske firme mogu doneti lokalnom ekonomskom razvoju kroz poboljšavanje poslovnih praksi, zalaganje za politiku korporativne društvene odgovornosti, bezbednosti na radu, i otvaranje radnih mesta.

Izrazio je ponos što su četiri holandske firme pokrenule ovu inicijativu u Srbiji, i što su se mnoge druge firme već pridružile Asocijaciji kako bi se kreirala platforma kroz koju značajno prisustvo holandskih firmi u sprskoj privredi može da se odrazi na još snažniji uticaj na srpsko tržište, fokusiraniji i intenzivniji dialog sa srpskim institucijama, lokalnim samoupravama i drugim partnerima, kao i da omogući članovima Asocijacije da se umreže i razmenjuju znanje i iskustva.

Bojan Leković, vlasnik vodećeg internet portala KupujemProdajem i jedan od osnivača Holandsko-srpske privredne asocijacije, je tim povodom rekao da osnivanje i postojanje ove asocijacije šalje jasan signal svim kompanijama u Holandiji, velikim i malim, da je Srbija postala jako atraktivna destinacija za njihove investicije.

Holandske firme zapošljavaju više od 15.000 ljudi u Srbiji. Aktivne su u velikom broju sektora, od brodogradnje do IT-a, prodaje, poljoprivrede, pivske industrije i dizajna. Narodna Banka Srbije je zabeležila preko 2,3 miljardi evra direktnih stranih investicija iz Holandije u proteklih 5 godina. To čini Holandiju najvećim izvorom direktnih stranih investicija u poslednjoj polovini decenije. Bilateralna trgovina između Srbije i Holandije je vredela preko 600 miliona evra u 2017. godini.

Pročitajte i ovo...