Home VestiEkonomija Burna nedelja na finansijskim tržištima

Burna nedelja na finansijskim tržištima

by bifadmin

Iako će današnji dan (sreda) biti neradan na američkim berzama u čast nedavno preminulog bivšeg američkog predsednika Džordža Buša starijeg, ova nedelja bi mogla da donese mnogo akcije na finansijskim tržištima. Naime, osim najavljenih ekonomskih događaja koji tradicionalno uzrokuju značajnije pomake na berzama, investitori će obavljati transakcije i na osnovu novonastalih razvoja događaja po pitanju trgovinskog rata između SAD i Kine, kao i Bregzita.

Američki predsednik Tramp i kineski predsednik SI Đinping Jinping su dogovorili primirje u trgovinskom ratu koji traje od dolaska Trampa na vlast. U naredna tri meseca neće biti novih carina, a u međuvremenu će pokušati da dogovore trajno rešenje nastale krize. Iako se radi o malom koraku u pozitivnom smeru, investitori su odahnuli i počeli da kupuju kineski juan (koji je ojačao 1%) i američke akcije (koje su u trenutku pisanja teksta u proseku 1,5% iznad nivoa od prošlog petka). Osim pomenute vesti, na dalji rast akcija i slabljenje dolara tokom nedelje bi mogla da utiču još dva događaja.

Džerom Pauel, predsednik veća guvernera Federalnih rezervi, kasno popodne po evropskom vremenu, predaće redovni izveštaj američkom Kongresu u kojem bi mogao dodatno da potvrdi stav o tome da su kamatne stope skoro dosegle neutralni nivo. Naime, Pauel je pre nekoliko meseci izjavio da su referentne kamatne stope daleko ispod neutralnih, iz čega se moglo zaključiti da će ih FED i dalje dizati relativno brzim tempom. Iz nove izjave se može zaključiti da će tempo podizanja biti ipak nešto sporiji, a to bi moglo dovesti i do slabljenja dolara sa sadašnje relativnog visokog nivoa.

U petak će biti objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Očekuje se da će službeni podaci potvrditi da je tokom novembra otvoreno 200.000 novih radnih mesta i da stopa nezaposlenosti iznosi 3,7%. Ako podaci budu barem za nijansu lošiji od prognoza, dolar bi mogao nastaviti trend slabljenja, potaknut vešću o primirju u trgovinskom ratu.

Bregzit

Nakon što je EU potvrdila prihvatanje predloga o Bregzitu britanske premijerke Mej, to mora da učini i britanski parlament. No Mej za sada nema podršku većine zastupnika, stoga postoji rizik da predlog padne na glasanju, što može da rezultuje ostavkom premijerke, novim izborima ili referendumom o napuštanju Unije, ali i izlaskom UK iz unije bez ikakvog dogovora. U svakom slučaju, ako predlog padne na glasanju koje bi trebalo biti 11.12.2018, nastaće politički haos koji će sasvim sigurno dovesti do nastavka slabljenja funte. U tom scenariju bi i evro mogao da oslabi, a švajcarski franak i japanski jen bi ojačali.

Funta će narednih nekoliko nedelja verovatno biti najvolatilnija valuta na Forex tržištu, što znači da će i rizik i potencijal za profit na njoj biti neuobičajeno veliki.

Izvor: Admiral markets

Pročitajte i ovo...