/ Ekonomija / I Dženet Jelen upozorava na visinu korporativnog duga u SAD
BiF Analize Čitajte B&F online

I Dženet Jelen upozorava na visinu korporativnog duga u SAD

This post has already been read 673 times!

Nisu samo pojedini analitičari zabrinuti gomilanjem američkog korporativnog duga – duboku strepnju je juče izrazila i Dženet Jelen, bivša predsednica američke Uprave federalnih rezervi (FED). Ona smatra da je zaduženost privrede toliko visoka da bi američka ekonomija mogla doživeti ozbiljne turbulencije, pa i velika bankrotstva.

Naime, po njenim rečima, najveći rizik dolazi iz sektora investicionog bankarstva koji se olako upušta u veoma riskantne poduhvate. Zaduživanje preko obveznica i trgovina kompleksnim i mnogima potpuno nejasnim derivatima otvaraju vrata za opasne manipulacije na tržištu. “Upravo se dešava slična stvar koja se dešavala godinama pre poslednje velike finansijske krize sa hipotekarnim kreditima”, tvrdi Jelen. Tome treba dodati da je u poređenju sa 2007. kada je korporativna zaduženost iznosila 4,9 biliona dolara, danas situacija mnogo gora – njena vrednost dostigla je 9,1 biliona.

Tako veliki iznos mogao bi da postane ogroman finansijski teret ako kamatne stope nastave da rastu dosadašnjim tempom. Neke od velikih i moćnih kompanija mogle bi doživeti i veliki pad kreditnog rejtinga koji bi im srozao vrednost.

Međutim, Jelen ipak smatra da su ovaj put držaoci korporativnog duga bolje kapitalizovani i da uglavnom nisu u velikoj meri prezaduženi, tako da bi svaka eventualna nova kriza bila blaža od one u koju je SAD gurnula ceo svet pre jedne decenije.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close